Jedná se již o druhé dílo od autorů z Klubu vojenské historie Dukla Prostějov.

„Vracím se zpátky o čtyři roky. Tehdy jsem si vůbec nedokázal představit, jak se taková kniha píše. Pak jsem s kolegy zjistil už při tvorbě první knihy, že vedle sebe máme dva velké spojence. Jednak srdce, které je velmi důležité pro tuto tvorbu. Když něco totiž děláte srdcem, jde to pak samo. Druhým spojencem jsou pamětníci, bez kterých by kniha nevznikla. V každém z vás vidím jednu stránku naší knihy,“ uvedl na začátku křtu jeden ze tří autorů Zdeněk Bezrouk s tím, že ani jeden den během čtyř let rozhodně nepromarnil.

Albert Halmo
Zemřel Albert Halmo

V knize čtenáři najdou celkem osmdesát šest příběhů, které jsou inspirované skutečnými událostmi, které se odehrávali pod vysílačem Donau během druhé světové války. Například v Čelčicích probíhali posledních deset dní tvrdé boje.

Na křtu tedy nemohli chybět pamětníci, kteří v této nepříznivé době byli malými dětmi. Hlavním cílem knihy by mělo být zachování vzpomínek a historie pro několik dalších generací. 

„Mám tady své kolo, na kterém jsem všechny pamětníky objel. Za tu dobu jsem najezdil asi pět tisíc kilometrů. Považuji ho jako stroj času. Když jsem na něj nasednul, tak jsem, dá se říct, jel až do minulosti. Nikdy jsem nevěděl, co mě čeká a nakonec z toho byl vždy krásný příběh,“ prozradil Zdeněk Bezrouk.

O tom, že historie stále lidi zajímá, svědčil i fakt, že celý sál byl zaplněný do posledního místa a lidé nešetřili potleskem. Samozřejmě nechyběla možnost si knihu zakoupit a nechat si jí od autorů na památku podepsat.

Koupaliště v Prostějově-Vrahovicích mění pomalu svou tvář. Zatím je však na jeho místě měsíční krajina.
Vrahovické koupaliště obsadily bagry, do léta má být hotovo

„První kniha mě velice zaujala a těším se, až se začtu do této nové. Pokud bude jen z části tak dobrá jako ta předchozí, mám se určitě na co těšit. Myslím, že se do ní začtu hned dnes před spaním,“ svěřil se jeden z návštěvníků Petr Snášel, který dorazil společně se svým vnukem. 

Nejedná se o první počin autorů z prostějovské Dukly. Již v roce 2016 vyšla publikace s názvem Pod pásy tanků, pod křídy letadel, která se setkala s velkým úspěchem. Pojednává o posledních dnech války, kdy úmrtí a boje zasáhli dokonce i Prostějovsko.

Národní dům v Prostějově
Prostějovské divadlo na měsíce zavře, kvůli opravám