„Opravit je to potřeba, ale nedokážu si představit ty uzavírky a dopravní komplikace. Stačilo, když se na teď opravovala silnice na Dolní, a jaký byl po celém městě chaos a dlouhé kolony. A to není tato ulice tak vytížená jako Olomoucká. Doufám, že se práce nepotáhnou moc dlouho," řekl Michal Pašlík z Prostějova, který Olomouckou ulicí projíždí každý den cestou do práce.

Na kompletní rekonstrukci vytíženého dopravního uzlu, kterým denně projede i patnáct tisíc aut, se bude podílet město spolu s krajem a železnicí. Oprava počítá s novým zabezpečením železničního přejezdu, s opravou křižovatky a Sladkovského a Barákovy ulice. Rekonstrukce dopravního uzlu se neobejde bez komplikací v podobě objížděk a uzavírek.

„Od 1. července až do 28. října bude úplně uzavřená Sladkovského a Barákova ulice. Sladkovského bude uzavřená od křižovatky s Havlíčkovou ulicí, která bude průjezdná, Barákova od křižovatky s Olomouckou po křižovatku s Budovcovou," informovala mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Od začátku července až do poloviny srpna bude částečně uzavřená Olomoucká.

„Budou zde zúžené jízdní pruhy a auta budou moct jezdit oběma směry. Částečná uzavírka skončí 17. srpna, poté bude Olomoucká zavřená úplně, a to až do 8. září," uvedla Jana Gáborová.

Projekční nákres - úpravy Olomoucké ulice

Projekční nákres - úpravy Olomoucké ulice. Klikněte na obrázek pro stažení a můžete si plánované změny v klidu prostudovat. Zdroj: Dopravní projektování, spol. s r. o.

Kudy povede objížďka?

Objízdná trasa povede přes ulici E. Valenty, Sportovní a Pod Kosířem, nákladní auta budou muset přes Držovice a Smržice, z druhé strany přes Vrahovickou. Čs. odboje a Držovice.

Objížďka se dotkne i těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou.

„Autobusy pojedou přes Lužickou, náměstí Spojenců, Slovenskou, náměstí Odboje, Zborov, Arbesovo náměstí a V. Outraty, příměstské autobusy povedou přes Šafaříkovu, Havlíčkovu na Sladkovského. Kvůli průjezdnosti nebudou moct lidé v těchto ulicích parkovat, a to minimálně na jedné straně," uvedla mluvčí magistrátu.

Na náměstí Spojenců opraví vodovod

K rekonstrukci Olomoucké se připojí i komplikace na náměstí Spojenců, kde bude od poloviny července probíhat oprava vodovodu. Opravy budou rozděleny do tří etap a potrvají dva měsíce. Třetina silnice bude vždy uzavřená, takže zde nebude možné parkovat. Uzavírka se nebude týkat úseku náměstí Spojenců mezi Lužickou a Slovenskou.