Nyní se ale budou problematikou hazardu politici znovu zabývat.

"Byl bych rád, aby vznikla komise. Určitě o problému bude ještě řeč," uvedl Petr Kousal, lidovecký zastupitel a jeden ze zastánců většího omezení hazardu. Byl také jedním z těch, kdo podporoval existenci pracovní skupiny, která se nejen hernami v Prostějově zabývala.

Její činnost však skončila. Byl v ní i David Bezdomnikov, odborník na gamblerství ze společnosti Podané ruce.

„Jsem rád, že zastupitele problematika zajímá. Měla by ale zajímat celou veřejnost, protože se téma dotýká všech. Nutná je konstruktivní diskuze,“ uvedl pro Deník.

A to i přesto, že hazardu se v České republice daří méně.

„Změn proběhlo hodně na celostátní úrovni. V důsledku zavřela řada heren, stejně tak ubyli hráči, kteří buď hrát přestali nebo se přemístili na on-line sázení. Snížil se také dluh lidí, kteří se u nás léčí – nyní je to v průměru 300 tisíc korun,“ informoval.

Vizualizace Galerie Prostějov
Rozsudek je blíž. V Brně běží další kolo sporu s Manthellanem

"Odpověď jsem dosud nedostal," řekl ke svému požadavku.

Primátora města Františka Juru se s dotazy týkajícími se dalšího postupu v problematice hazardu redakci kontaktovat nepodařilo.

V Prostějově je stále hazard ožehavým tématem zejména vzhledem k počtu míst, kde jsou povolené hrací automaty. Například v roce 2017 jich bylo pět desítek. K polovině ledna je jich jen v seznamu Ministerstva financí ČR zapsáno 23.

Přerovská zkušenost

V nedalekém a zhruba stejně velkém Přerově je situace trochu jiná. Míst je zde sice méně, platí zde ale také jiná omezení pro kasina a herny.

"V Přerově je platná obecně závazná vyhláška, pod níž lze provozovat bingo, technickou hru, živou hru a turnaje malého rozsahu. Ale to jen na místech, která se nacházejí mimo plošně chráněné památkové území ochranného pásma městské památkové zóny," uvedla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Dále ve městě platí, že výherní automaty musí být alespoň sto metrů od škol.

Zrekonstruované koupaliště ve Vrahovicích
Prostějov zveřejnil největší investice loňského roku



V Prostějově dříve chtěli zajít ještě dál. Místní duchovní a někteří opoziční politici se snažili hazard ve městě vymýtit úplně. Na zastupitelstvu však nepochodili.

"Pokud by se zcela hazard zakázal, stáhl by se do šedé zóny, která by se mohla jen hůře kontrolovat," uvedla tehdejší primátorka Alena Rašková důvod, proč novinku nepodpořila.

Někteří politici však alespoň další omezení heren chtějí.

"Peníze, o které by rozpočet přišel, by se naopak ušetřili ve zdravotnické a sociální oblasti," uvádí Petr Kousal.

I příjmy z výherních terminálů či videoloterijních terminálů jsou jedním z důvodů, proč jsou mnohdy politici na vážkách, zda k zákazu přistoupit. Jen v Prostějově se příjem z hazardních her pohybuje ročně nad padesáti miliony korun. Jedno z měst na Prostějovsku už ale k tomuto kroku sáhlo. Kostelec na Hané loni na jaře hazard na svém území zakázal.