Po dopoledni stráveném v kuchyňkách usedly ke svátečně nazdobenému stolu a jazzové melodie vykouzlily na ústavní chodbě atmosféru prvorepublikové kavárny. Porota měla náročný úkol.

„Bylo to opravdu velmi těsné, každý vzorek byl něčím zajímavý," podotkla její členka Vlasta Stejná.

Nakonec zvítězil štrůdl z chlazeného listového těsta Jarmily Černotové, Hany Sobotové a Nataši Jadomkové. Kromě jablek v něm byly také strouhané mandle a rozinky či švestky máčené v rumu. Druhé místo obsadil závin z křehkého těsta.

„Na to jsem použila polovinu másla a polovinu stoprocentního tuku. Náplň je obyčejná, jablka, rozinky, ořechy, jen vespod jsou místo strouhanky rozdrcené piškoty," prozradila autorka receptu Jitka Gebauerová.

Před zavinutím těsto po okrajích rozřezala a nahoře zapletla, takže vznikl zajímavý tvar trochu připomínající mřížkový koláč. Nazdobené byly i ostatní výrobky, například různými tvary vykrájenými z těsta a nalepenými na povrch. (pam)