Podle vedení magistrátu město tímto krokem ušetří a zároveň se zjednoduší správa Kaska, podle opozice však k finančním úsporám vůbec nemusí dojít. Pro zrušení společnosti Společenský dům, která se nyní o budovu stará, nakonec zvedlo ruku osmnáct zastupitelů. Hlasování o zániku společnosti a změně provozovatele tak prošlo jen těsnou většinou.

„Správa Kaska pod Domovní správu bude dalším hřebíčkem do rakve zatím rozumně fungující budovy," nechal se slyšet Jan Navrátil ze sdružení Pro Prostějov, které bojuje za zachování Kaska.

„Ušetří se na provozu, když ho bude realizovat někdo jiný? Jaké má Domovní správa zkušenosti s pořádáním koncertů, plesů a cateringů?," zajímalo šéfa občanského sdružení.

Jednoznačnou odpověď na své otázky však nedostal.

Výměna názorů

„Zatím není jasné, jestli bude toto rozhodnutí prospěšné a jestli tím ušetříme, ale s údržbou budov máme více zkušeností. Můj osobní odhad je, že ušetříme dvě stě tisíc korun za rok," uvedl ředitel Domovní správy Vladimír Průša. Zároveň dodal, že úkolem Domovní správy není zásadním způsobem povznést kulturu v Prostějově.

„Ani Společenský dům neorganizuje kulturní akce, pouze budovu pronajímá. Chceme, aby byl objekt co nejefektivněji spravován," dodal Vladimír Průša.

O správnosti rozhodnutí města není přesvědčený ani jednatel společnosti Společenský dům.

„Péče řádného hospodáře neznamená šetřit. Během posledních dvou let jsme opravili vše podstatné a dařilo se nám udržovat dům provozuschopný. Organizačním přesunem se nevygenerují peníze," vyjádřil se Roman Vejmola.

Ani opozici se tento krok nezdá

O tom, zda město tímto krokem ušetří, není přesvědčená ani opozice. Podle ní mohou ušetřené peníze padnout na zaplacení poplatků spojených s likvidací společnosti, která hospodaří s dvoumilionovou roční ztrátou.

„Kdybychom měli zrušit všechny ztrátové organizace, tak by ve městě nefungoval zimní stadion, aquapark ani lázně. Navíc Kasko není jedinou ztrátovou organizací, přesto jiným peníze dáváme. Jde snad o vyřizování osobních účtů nebo skrytý předvolební tah?" zajímalo zastupitele za KSČM Josef Augustin.

To však vedení města odmítá.

„O vyřizování osobních účtů nejde, stejně tak jako nejsou důvodem jen peníze. Po vyhodnocení situace jsme usoudili, že bude jednodušší, když bude Kasko střediskem Domovní správy," vyjádřil se náměstek primátora Jiří Pospíšil. (ham)