Ačkoli nebylo náledí, pády se lidem nevyhýbaly.

„Šla jsem do ložnice hledat kocoura, abych ho odnesla do pokoje. Bylo jedenáct večer, už jsem se chystala spát. Na nohou jsem měla své oblíbené huňaté ponožky. Ložnici máme v patře, jenže schody jsou ze dřeva, jsou nalakované, a občas kloužou," říká osmačtyřicetiletá Věra Fridrichová, která se zařadila do dlouhé řady pacientů, kteří museli navštívit během vánočních svátků nemocniční pohotovost.

„Byl to mžik, ocitla jsem se na zemi s vyraženým dechem. Manžela vzbudila rána, tak mi naštěstí pomohl, ale na nohy jsem moc nemohla, spíš až ráno, a to jsme raději zajeli na pohotovost, kdyby tam bylo něco naštiplého. Rentgen prokázal, že jde ´jen´ o naražená záda," dodala Věra Fridrichová s tím, že jí sice záda bolí, ale nechtěla by se ocitnout v roli maminky, která pro změnu ve středu musela na prostějovskou pohotovost s dítětem, které snědlo báňku.

„Co jsou záda v porovnání s tím, když roční dítě najdete sedět na zemi u rozbité báňky a v pusince má střepy, krev a oděrky, a vy ani nevíte, kolik těch střepů pojedlo," přiblížila Věra Fridrichová, jaké případy museli o svátcích řešit na prostějovské pohotovosti.

Podobně jako Věra Fridrichová pak skončila i Květa Vašíčková, které nedal spát úklid.

„Šla jsem umývat schodky, že měla přijet rodina, ale jak jsem se na těch mokrých schodech ochomýtala, podjelo mi to a skončila jsem na zemi," říká pětašedesátile­tá žena.

80 případů denně

Dveře prostějovské pohotovosti se netrhly ani v pátek. Lidé chodili na převazy, roentgeny, na kontroly i vytahování stehů.

„Přes svátky jsme ošetřili třeba i osmdesát pacientů za den, bylo těch případů opravdu hodně, i teď zde máme fofry," nechal se v pátek slyšet lékař úrazové ambulance.

Že jste v čekárně mohli strávit několik hodin i před víkendem dosvědčuje jedna z pátečních pacientek.

„Šla jsem jen na chirurgii vytáhnout stehy po operaci, nechtělo se mi jet až do Olomouce. Přijeli jsme do nemocnice v deset a odjížděli v jednu hodinu odpoledne. Dost lidí přišlo na kontroly, ale bylo tam také dost zlomenin, které tam posílali z pohotovosti," nechala se slyšet Ivana Popelková.

Nemocnice Prostějov

Pohotovost pro dospělé

PO – NE 8:00 – 22:00

1. leden Nový rok 8:00 – 22:00

Pohotovost pro děti a dorost

PO – PÁ 16:00 – 22:00

SO – NE 8:00 – 22:00

1. leden Nový rok 8:00 – 20:00

Pohotovost oční

PO – PÁ 7:00 – 18:00

SO – NE 8:00 – 12:00

Mimo pracovní dobu první pomoc dostanou pacienti:

u kterých došlo ke vzniku akutního onemocnění
u nichž došlo ke zhoršení již probíhajícího onemocnění, kdy lze předpokládat, že nutné zahájit léčbu v kratší době než je možné navštívit ošetřujícího lékaře
u kterých došlo k náhlému poranění nebo úrazu – jsou ošetřeni na ambulanci traumatologie

S sebou – platný občanský průkaz, kartu zdravotní pojišťovny, peníze na úhradu regulačních poplatků, seznam léků, které užíváte.