„Vyřizování záležitostí na úřadu práce mi vždycky zabere půl dne. Věřím, že úřednicí mají spoustu práce, protože nezaměstnanost pořád stoupá a lidí bez práce je čím dál víc. Lépe by udělali, kdyby místo snížení úředních hodin přibrali více zaměstnanců. Tím by se zkrátila čekací doba a vyřizování žádostí by bylo rychlejší," míní jednapadesátiletá Marie z Prostějova, která už přes rok hledá práci.

Změny

Od února budou brány úřadů otevřeny v pondělí od osmi do sedmnácti hodin, nově však budou mít přes poledne zavřeno. Od dvanácti do třinácti hodin budou mít totiž zaměstnanci pauzu na oběd. V úterý a ve čtvrtek se pracovní doba úřadů zkrátí o dvě hodiny. Zatímco nyní přijímali pracovníci klienty od osmi do třinácti hodin, nyní budou mít lidé čas pouze do jedenácti hodin. O dvě hodiny se zkrátí pracovní doba i v pátek, kdy úřady práce evidují nové uchazeče o zaměstnání. Nově budou moct lidé přijít do jedenácti hodin.

Proč?

Podle vedení úřadu práce se úbytek úředních hodin nijak neodrazí na množství a kvalitě poskytovaných služeb jeho klientům.

„Doufám, že lidé na chodbách déle čekat nebudou. Snížení úředních hodin zkvalitní práci zaměstnanců úřadu a usnadní jim vyřizování žádostí. V úředních hodinách nemají pracovníci na vyřizování administrativy a žádostí čas," řekla Věra Crhanová, ředitelka Úřadu práce v Prostějově.

„Úřady práce potřebují více času na administraci přijatých žádostí a jejich schvalování, aby byli schopni dodržet zákonné lhůty. Tímto krokem se zvýší komfort pro klienty a kvalita poskytovaných služeb," vysvětlil Jiří Reichl, mluvčí Úřadu práce ČR.

Nezaměstnanost na Prostějovsku stále stoupá a v prosinci se zastavila těsně pod jedenácti procenty. V regionu hledalo práci ke konci roku 6223 nezaměstna­ných, na jedno volné místo připadá 33 uchazečů.