„Ode dne 27. 11. bude úřad z důvodu stěhování uzavřený. Klienti mohou navštívit pouze podatelnu v ulici Plumlovská 36, kde se mohou obracet se všemi žádostmi či dotazy," uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Nové sídlo Úřadu práce v Prostějově na náměstí Spojenců

Nová budova úřadu práce slibuje moderní prostory, bezbariérový přístup, větší čekárny a v neposlední řadě také sjednocení většiny služeb.

„Od příštího měsíce se situace změní. Lidé tak už nebudou muset z větší části přejíždět. K vyřízení většiny záležitostí týkajících se zprostředkování zaměstnání, podpory v nezaměstnanosti, příspěvku na péči nebo státní sociální podpory jim bude stačit jedna návštěva Úřadu práce ČR na jednom místě," uvedl ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci Jiří Šabata.

Jedinou pobočkou, která zůstane na svém místě, je oddělení hmotné nouze. Toto oddělení setrvá na své původně adrese v ulici Lutinovova 1.

Komfortnější a příjemnější

Nové sídlo úřadu práce už od své výstavby v roce 1936 sloužila jako administrativní budova. Tehdy zde sídlil Finanční úřad, později Okresní úřad. „Vzhledem k tomu, že už byla postavená jako administrativní, odpovídá tomu i její vnitřní uspořádání. Celkově bude pro klienty úřadu vyřizování záležitostí komfortnější a příjemnější. Budova je navíc v blízkosti zastávky městské hromadné dopravy i vlakového a autobusového nádraží," chválí si nové sídlo Kontaktního pracoviště Úřadu práce v Prostějově jeho ředitelka Věra Crhanová.

Stěhování instituce si pochvalují i obyvatelé Prostějova, kteří v něm vidí mimo jiné i oživení náměstí.

„Těším se, až nám tady úřad přestěhují. Náměstí bude najednou živější. Taky trochu doufám, že zaměstnanci úřadu k nám občas zaskočí na oběd," usmála se Jana Petříková, spolumajitelka palačinkové restaurace na náměstí Spojenců.

Změnu sídla úřadu hodnotí pozitivně i sami klienti, pro které bylo přebíhání mezi budovami velkou ztráto

„Jsem rád, že se to nakonec rozhodli přestěhovat. Přece jen, je logické, aby úřad nebyl roztříštěný po celém Prostějově. Jen to bude chvíli trvat, než si na to všichni zvyknou," řekl Antonín Pavlík, bývalý klient ÚP v Prostějově. Protože budova bývalého Okresního úřadu odjakživa spadala do majetku státu, ušetřil tak Úřad práce značnou část peněz na jejím odkupu.u času.

Takže celkové náklady na rekonstrukci budovy se vyšplhaly na čtyřicet miliónů korun, z toho více než šedesát procent zafinancovala Evropská unie. Zbylou částku pak uhradil stát.