Ode dneška by tedy mělo být vše při starém a bez zbytečného čekání.

Dlouhé čekání

Po vstupu do evropského prostoru „bez hranic“ musejí úředníci kontrolovat, zda nově registrovaný vůz není veden jako kradený v schengenském informačním systému (SIS).

Napište do diskuze pod článkem, jaké máte zkušenosti s úřady Vy…

Nový automatický systém dotazů zavedlo na úřadech ministerstvo vnitra v pondělí s úmyslem evidenci urychlit, ale efekt to nakonec mělo opačný. Proto včera nechalo ministerstvo program odpojit.

„Dotazy do schengenského sytému bude tedy nutno dočasně zadávat v obcích ručně tak, jako tomu bylo v průběhu měsíce března,“ informovala mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková.

Pracovníci evidence vozidel na olomouckém magistrátu ještě v pondělí nezaznamenali téměř žádné problémy, ale v úterý už systém zůstal mimo provoz téměř celý den. Včera jej pak bylo možné využít jen k omezeným operacím.

„Rychlost provedených úkonů zaleží na počtu přihlášených uživatelů. Některé kroky při registraci mohou oproti dřívějším pěti minutám trvat i hodinu. Pracovnice proto komunikují s lidmi v čekárně a pokud není jejich žádost akutní, snaží se je přesunout na příští týden,“ řekl včera dopoledne Jan Thomas, vedoucí olomouckého oddělení evidence vozidel.

Jedna návštěva nestačila

V úřední dny – v pondělí a ve středu – s delší otevírací dobou obvykle na magistrátu vyřídí 250 registrací. Kvůli výpadkům systému jich mohli vyřídit jen asi pětinu.

„Naštěstí pracuji ve vedlejší budově, takže jsem tu už potřetí. Chvílemi systém jde, ale spíš nefunguje. Lituji ty, co sem musí jezdit ze Šternberka nebo Uničova,“ sdělil v čekárně Květoslav Michálek z Olomouce.

Opakovaně musel návštívit úřad i jiný zájemce o registraci: „Byl jsem tu už v úterý, ale to program běžel snad jen půl hodiny. Potřebuji přihlásit auto z dovozu, takže pro dnešek mám zase smůlu,“ postěžoval si muž.

Ve středu před polednem totiž bylo možné na evidenci vozidel přihlásit jen nové nebo místní automobily. „Nedaří se nám centrální propojení databáze, bez toho jiná auta nelze přihlásit. Máme natištěné lístky s kontaktními telefony, aby lidé mohli dopředu zjistit, zda má smysl přijít. Jinak jim doporučujeme přijít radši až příští týden,“ vysvětlila pracovnice evidence Eva Marková.

S obdobnými problémy se potýkali lidé v celé České republice. Včerejším odpojením programu by se podle informací ministerstva mělo všechno vrátit do původního stavu a další zájemci o evidenci už nebudou muset zbytečně čekat. Pouze dotazy do schengenského systému bude potřeba zadávat ručně.

Opětovné spuštění plně automatického dotazovacího systému pak ministerstvo plánuje nejpozději do poloviny dubna.

„Občanům se za vzniklé potíže omlouváme. Naším cílem bylo celou operaci zrychlit. Ukázalo se ale, že při vyšší zátěži bylo čekání na informaci ze SIS delší, než jsme předpokládali. Přesné příčiny selhání nového systému jsou nyní předmětem komplexní analýzy. Ve chvíli kdy budeme mít k dispozici výsledky, vyvodíme i konkrétní odpovědnost za toto pochybení,“ ubezpečila Malíková.