Zaměstnavatelé v Olomouckém kraji podle úřadu práce vyjadřují ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky. Volných míst pro válečné běžence, mezi kterými převažují ženy, eviduje již tisícovku.

„Zaměstnanci úřadu práce průběžně kontaktují vybrané zaměstnavatele a zjišťují u nich, zda jsou ochotni podílet se na zaměstnávání ukrajinských uprchlíků, případně jsou schopni zajistit ubytování, školení a zácvik,“ popisoval Jaroslav Mikšaník z krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci s tím, že náklady spojené s ubytováním a získáním dovedností mohou být částečně uhrazeny z prostředků úřadu práce.

Ochotu zaměstnat válečné uprchlíky vyjádřila více než polovina oslovených zaměstnavatelů, pro které by to mohla být příležitost pro obsazení dlouhodobě a opakovaně poptávaných volných pracovních míst.

V posledních dnech už ale podle Mikšaníka začínají kontaktovat úřad práce i sami zaměstnavatelé z vlastní iniciativy a zadávají i nová volná pracovní místa vhodná pro tyto uprchlíky.

Uprchlíci z Ukrajiny v Asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci. 2. března 2022
Ukrajinští uprchlíci v Olomouci: únava, odhodlání a vděčnost

Zdravotnictví, obchod, gastronomie

S ohledem na to, že mezi uprchlíky převažují ženy s různorodou kvalifikací, nelze podle Mikšaníka v tuto chvíli odhadovat, jak se podaří uspokojit požadavky zaměstnavatelů v nejpoptávanějších profesích, kterými jsou hlavně strojírenské kvalifikované profese, stavební řemeslníci, skladníci, řidiči nákladních vozidel.

Naopak je ale šance na jejich pracovní umístění ve zdravotnictví a sociálních službách, tedy v oborech, kde vznikla poptávka po nových zaměstnancích v důsledku pandemie koronaviru.

„V současnosti evidujeme již zhruba tisícovku volných míst v Olomouckém kraji, kde zaměstnavatelé potvrdili ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky,“ sdělil Olomouckému deníku Mišaník.

Objevují se nabídky, u kterých je vyšší pravděpodobnost obsazení ženami: kuchařky, servírky, pokojské, švadleny, pomocné síly do kuchyně, uklízečky, zahradnice či prodavačky.

Do kulturního domu v Ludéřově přinášejí lidé pomoc pro Ukrajinu. První dárci přicházeli jen pár minut po spuštění sbírky. 3. března 2022
Solidarita s Ukrajinou je obrovská, sbírky na Olomoucku běží i na venkově

Úřad práce podle Mikšaníka zřizuje na každém kontaktním pracovišti přepážku, u které příchozí Ukrajinci dostanou veškerý poradenský servis v rámci agendy úřadu, případně je jeho zaměstnanci nasměrují na další instituce, které jim mohou pomoci.

Zástupci úřadu práce jsou také součástí krajského asistenčního centra (KACPU).