Za celou kolekci lidé zaplatí 242 korun a prodávat se bude v Regionálním informačním centru v zámku na Pernštýnském náměstí. „Jde o vůbec první vydané veduty, které zobrazují Prostějov. I když výročí povýšení na město není kulaté, tak jsme se na začátku roku dohodli, že určitě stojí za připomenutí," řekl radní Josef Augustin, jeden z iniciátorů vydání vedut.

Originály jsou uloženy v Muzeu a galerii v Prostějově a nejsou běžně k vidění. Proto podle Josefa Augustina mohou být veduty o to zajímavější.

„Existují i starší vyobrazení Prostějova, ale myslíme si, že právě tyto by mohly být pro sběratele nejen cenné, ale i atraktivní," dodal. Do finálního výběru se dostalo osm návrhů, a z nich vyšly vítězně jen čtyři. Ty zachycují město v období mezi 18. a 19. stoletím.

K výročí 625. let od povýšení Prostějova na město vydala radnice unikátní kolekci vedut.

K výročí 625. let od povýšení Prostějova na město vydala radnice unikátní kolekci vedut. Zdroj: magistrát PV

„Už v lednu jsme vypracovali harmonogram akcí, které měly oslavit a připomenout výročí a zároveň i více propagovat město jak pro občany, tak pro turisty a návštěvníky. A pokud by byl o veduty velký zájem, tak předložím radě návrh k dotisku," vysvětlil Josef Augustin popud k vytvoření vedut.

Počítá se i s tím, že by o sadu mohli mít zájem zahraniční turisti, tak bude průvodní slovo k vedutám v několika jazycích.

„Text bude přeložený do ruského, anglického, německého, francouzské a španělského jazyka. Doufáme, že se kolekce setká s kladným ohlasem. Pak by se zájemci mohli dočkat i dalších zajímavých tematických sad," uzavřel prostějovský radní s tím, že přesné datum, odkdy si budou moct lidé veduty zakoupit, město ještě upřesní. 

Autor: MAREK KEPPERT