Lidé si na velký provoz dlouhodobě stěžovali.

„Strašně aut přijíždí hlavně směrem od Drysic. A lidi jezdí opravdu hrozně. Děti jsou tady při přecházení chudáci,“ zhodnotila dosavadní stav třeba Michaela Pokorná.

Prostějovský magistrát však nyní vydal opatření, které by v důsledku mělo zamezit vjezdu tranzitní dopravy do obcí.

„Ve stanovené lhůtě nebyly podány žádné námitky nebo připomínky a proti rozhodnutí se nelze odvolat. Účinnosti nabývá změna patnáct dnů po vyvěšené na úřední desce,“ stojí v dokumentu podepsaným vedoucím Odboru dopravy v Prostějově Miroslavem Nakládalem. Novinka se týká třeba Žešova, Dobrochova, Vranovic-Kelčic či Drysic.

Pro řidiče kamionů znamená, že by si měli už čtyřiadvacátého února pořádně rozmyslet, zda použít průtah Brodku u Prostějova kvůli tomu, aby se vyhnuli platbě mýtného.V takovém případě je totiž čeká trest.

ČTĚTE TAKÉ: Potlesk i výsměch. Lidé diskutovali o židovském hřbitově u reálky

Přibudou zákazové značky

V návaznosti na zákaz tranzitní dopravy totiž přibudou také dopravní značky, které průjezd vozidel těžších dvanácti tun zakazují.

„Stejně jako u řidiče jakéhokoli jiného vozidla takový řidič tímto jednáním porušuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Tím se dopouští, za který hrozí pokuta do dvou a půl tisíce korun,“ uvedl mluvčí policie František Kořínek.

Původně to přitom vypadalo, že přijetí této změny v provozu nebude nijak snadné. Zpočátku ho totiž blokovalo odmítavé stanovisko ze strany dopravního inženýra Michaela Vafka.

Nakonec si však starostové prosadili svou. Především ten z Brodku u Prostějova, Radek Rozmánek, neskrýval spokojenost nad rozhodnutím úřadů.

„Ještě ale musí dojít na osazení dopravních značek. Hlavní ale je, že obcí bude projíždět až o nějakých sto kamionů denně méně,“ řekl starosta Radek Rozmánek, který s návrhem na změny v dopravě přišel.

ČTĚTE TAKÉ: Poulička zdarma kvůli smogu nebude