„Ve třetím ročníku se v rámci biologie člověka učí krevní typy. Já jsem ve spojitosti s tímto faktem zmínil, že zrovna, když nám odpadne hodina, půjdu darovat krev. Žáci se toho takzvaně chytli a začali se vyptávat. Nakonec padla i otázka, jestli nemůžou jít se mnou. Já jsem samozřejmě nebyl proti, a tak to vlastně všechno vzniklo," líčil Jaroslav Vašíček.

Sedm žáků tedy vyrazilo do Olomouce, kde je čekal jejich učitel biologie. Ten jim pomohl s objednáním a ukázal jim, jak to s darováním krve funguje. Po nezbytných vyšetřeních už mohlo dojít k samotnému darování.

„Byl to pro mě opravdový zážitek. Ten pocit, že můžu někomu pomoct, mi už jen tak nikdo nevezme," svěřila se studentka Dominika Láníková.

„Myslím si, že se to žákům velice líbilo. Ale podobné akce již neplánujeme, vzniklo to naprosto spontánně díky iniciativě žáků. Nikoho jsem nepřemlouval, to by v žádném případě učitel dělat neměl. Když ale projevili zájem sami, nevidím v tom žádný problém," popisuje učitel biologie na Gymnáziu Jiřího Wolkera.

Žáci prostějovského gymnázia si vyzkoušeli, jaké je darování krve

Žáci prostějovského gymnázia si vyzkoušeli, jaké je darování krve. Zdroj: Web Gymnázia J. Wolkera Prostějov

Dominik Voráč