Její autoři, manželé Kolíkovi, se obávají, že se z budovy stane ubytovna pro chudé.

To však majitel pozemku Břetislav Brada odmítá. Stejně tak i námitky, podle kterých by dům měl stínit okna těm sousedním.

„Nejedná se o sociální byty, jak tvrdili lidé v petici. S tím stíněním je to také nesmysl. Už jste zažil, aby přízemní budova sousedům překážela?“ uvedl Břetislav Brada.

Následně se nabídl, že ukáže i veškerou dokumentaci ke stavbě.

Čtyři bezbariérové byty

Některé místní však muž stále pro své záměry nezískal. A na svém přesvědčení, že v místě vyroste ubytovna pro chudé, trvají.

„Rozhodně se stavbou nesouhlasím. Je stoprocentní, že to tak nakonec dopadne,“ uvedl třeba Jiří Kučera, který má v Tyršově ulici firmu.

Věc už se dostala na zasedání konické rady i zastupitelstva. Došlo zde k odmítnutí petice.

„Petice hovořila o vzniku sociálních bytů, nic takového by však v místě vzniknout nemělo,“ řekl starosta František Novák a připomněl, že podle záměrů investora by měly v Tyršově ulici vzniknout čtyři bezbariérové byty.

Obrátili by se na kraj

Přesto se ale o plánech pana Brady nemálo na pondělním zastupitelstvu hovořilo.

„Kolem celé záležitosti byla diskuze. Vyjasnili jsme si třeba s přítomnými, jaké máme možnosti s tím, že my jako samospráva jich v případě zamezení stavby moc nemáme. Řízení je v každém případě přerušené, majitel ještě musí doložit některé záležitosti,“ dodal starosta.

Jeho slova minulý týden potvrdil také vedoucí místního stavebního úřadu Tomáš Němec.

Pokud se nakonec tato instituce rozhodne, že dá výstavbě zelenou, jsou někteří z petentů připraveni se odvolat.

„Určitě bychom se v takovém případě obrátili na krajský stavební úřad. Zatím ale čekáme a nevíme, co bude dál,“ uvedla autorka petice Alena Kolíková.