O jednu volnou pozici soupeří podle statistických výpočtů jednadvacet celých a tři desetiny uchazečů. Ke konci března to bylo rovných jedenadvacet lidí. Z tabulek vyplývá že situace v regionu je co do obtížnosti nalezení zaměstnání zhruba vyrovnaná. Na Olomoucku na jedno místo připadá skoro dvacet lidí, na Přerovsku rovných dvaadvacet zájemců a Šumperk je na tom jen o dvě desetiny hůř než Prostějov. Najít práci je nejsnazší na Jesenicku, kde se o jedno místo uchází přibližně šestnáct lidí. Naopak je zde nejhorší nezaměstnanost, která přesahuje patnáct procent.

I Pražáci už prý obrací každou korunu

Člověku, který se dnes ocitne „na dlažbě" nekyne spása ani ve vlastním podnikání. Ludmila Kubištová pracovala před lety v OP Prostějov, ale vzhledem k situaci v podniku raději odešla sama a začala se živit výrobou oděvů. Své ručně šité modely s neobvyklou výzdobou i sama nabízí na řemeslných jarmarcích. Za výdělkem se jí vyplatí jezdit až do Čech, ba přímo do Prahy.

„Už to ale není to co dřív. Proti loňsku mám nižší tržby asi o čtvrtinu. Je vidět, ze už i Pražáci obrací každou korunu. Lidí chodí hodně, možná víc než dřív. Zboží si prohlédnou, pochválí, ale nekoupí. Když to srovnám s předchozími lety, tak nevydělám ani polovinu," zhodnotila situaci návrhářka.

Kvůli stále se snižujícím výdělkům začala uvažovat o tom, že si opět najde nějaké zaměstnání. „Problém je ale v tom, že většina nabízené práce je pro chlapy. Podle mých odhadů tak osmdesát procent," posteskla si Ludmila Kubištová.

Stěhování za prací?

Její slova potvrzují i statistiky. Podle tabulek je nezaměstnaných žen o polovinu více než mužů.

„Do Prahy bych nechtěla, ale někde v blízkosti hlavního města by to nebylo špatné. Je tam nezaměstnanost okolo pěti procent a sehnat místo není problém. Zvlášť když si člověk nevybírá," uvažuje.

Ekonomové tvrdí, že o stěhování za prací bude muset přemýšlet čím dál více lidí.

„Je to snadné, když je člověku dvacet. Nevím, jestli bych teď zvládla přetrhat všechny vazby, které mám, a začít někde jinde prakticky od nuly," zamyslela se Kubištová. (pam)