Populace koniklece velkokvětého každoročně na jaře sklízí obdiv milovníků přírody. Ochranáři apelují na návštěvníky, aby s chráněnou rostlinou nemanipulovali a sledovali, kam šlapou.

„Přijela jsem z Opavy. Dozvěděla jsem se o této lokalitě a jsem nadšena,“ svěřila se U Strejčkova lomu padesátnice, která zalehla k fotoaparátu.

„Je to nádhera!“ kochala se.

Na Olomoucku jde o jedinou lokalitu, kde je možné spatřit tuto chráněnou rostlinu, navíc v nevídaném počtu. Na bývalých pastvinách po obvodu opuštěného vápencového lomu každoročně vykvétá několik tisíc rostlin.

„Může jich být až sedm tisíc. Nepočítáme je každým rokem, protože je to časově náročné,“ uvedl Michal Krátký ze sdružení Sagittaria – Sdružení pro ochranu přírody střední Moravy.

Volby. Ilustrační foto
Mimořádné volby? Skřípov dal důvěru starostovi, v Hrušce je situace nečitelná

Vydloubnou, odnesou, zadupou

„Jde o chráněný druh a lidé by neměli s rostlinou vůbec manipulovat. Právě u Strejčkova lomu je vysoká návštěvnost a lidé spoustu rostlin zadupou ještě před tím, než vykvetou. Stává se i to, že někteří návštěvníci rostlinky vydloubnou,“ poukazoval Krátký.

Za poškozování rostlin a jejich přesuny na zahrádky hrozí lidem podle zákona pokuta.

„Lidé by měli upřednostnit koniklece pěstované v zahradnictví, koniklec velkokvětý je vázán na vápenaté podloží a na zahrádce se mu jistě dařit nebude,“ vysvětloval odborník.

Travnatá step a Strejčkův lom, ve kterém se kvalitní vápenec těžil od 16.století, je přírodní památkou. Hlavním předmětem ochrany je právě jedna z největších populací koniklece velkokvětého na Moravě.

V Olomouckém kraji roste koniklec ve větším počtu také na Prostějovsku u Slatinek - na Vápenici.

Koniklec je vysoce jedovatý. Vytváří toxiny a při požití může dojít ke zpomalení srdeční činnosti.

Uzavírka Plumlovské ulice v Prostějově - 18. 3. 2019
Uzavírka Plumlovské začala, do města musíte objížďkou
Pohledy z webkamery na radniční věži v Prostějově - náměstí TGM
Město má nové webkamery. Snímají Prostějov z radniční věže s vylepšeným obrazem