Město fondu věnuje nemovitost se zahradou v Zahradní ulici.

„Dům se uvolnil po skončení nájemní smlouvy s Českou školní inspekcí. Rekonstrukci a přebudování nemovitosti na centrum Klokánek s byty první kategorie provede Fond ohrožených dětí z vlastních prostředků," vysvětlil Jiří Pospíšil, první náměstek primátora.

17. Klokánek v zemi

Půjde o sedmnáctý Klokánek v České republice. „Chtěli bychom zde vybudovat čtyři až šest bytů pro rodiny, které potřebují pomoc," potvrdila Regina Šverdíková z prostějovské pobočky Fondu ohrožených dětí.

Kdy začne zařízení fungovat, však zatím není jasné. Občanské sdružení musí nejprve sehnat peníze na realizaci plánu. „Chtěli bychom zařízení zprovoznit co nejdříve, ale je před námi velký úkol. Jsme ve fázi, kdy musíme sehnat finanční prostředky a sponzory na projekt a rekonstrukci budovy," potvrdila Regina Šverdíková.

V České republice zatím funguje šestnáct Klokánků, jeden z nich je v Dlouhé Loučce na Olomoucku. Často se však stává, že kvůli nedostatku volných míst musí sdružení vozit klienty z Prostějovska do vzdálených měst.

„Vozíme děti do Kroměříže, ale i do Prahy, Brna nebo Jindřichova Hradce. Děti by však měly zůstat co nejblíže domova, kde to znají," uvedla Regina Šverdíková.

Radní se zřízením domova pro děti v akutní nouzi zabývali již dříve.

„Nabídka nemovitosti pro Klokánek přišla z naší strany. Uvědomujeme si, že dnes přibývá rodin v obtížné životní situaci, na kterou by určitě neměly doplácet děti," potvrdil primátor města Miroslav Pišťák.

Co je cílem Klokánku?

Cílem Klokánku je nabídnout dětem místo ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči, a to na dobu, dokud se nemohou vrátit do své rodiny, nebo pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče. Způsob péče v Klokánku připomíná fungování běžné rodiny. V samostatných bytech se o tři až čtyři děti nepřetržitě starají „tety", které si s nimi hrají, vodí je do školy a k lékaři, pečují o domácnost, vaří a nakupují. Odborníci jej označují za vzor toho, jak by péče o ohrožené děti měla vypadat.

„Výhoda Klokánků je, že rodiče tam mohou děti umístit sami do doby, než vyřeší potíže s bydlením či penězi. Děti můžeme přijímat i bez soudního rozhodnutí na žádost rodičů, a pokud se zlepší podmínky v rodině, tak pobyt rychle ukončit a vrátit dítě domů," dodala Regina Šverdíková.

Situace, kdy rodiče neví, kam s dítětem bývají často vypjaté.

„Měli jsme i případy, kdy muž týral svou ženu, a ta od něj i s dětmi utekla. Pomáhali jsme jí různě se shovávat, aby na ni manžel nemohl. Problém je, že taková žena nemá kde bydlet, je bez peněz, často se nemůže v danou chvíli postarat ani o sebe, natož tak o dvě děti. V tom by mohl pomoci právě Klokánek. jakmile by se situace vyřešila, děti by se vrátily k mamince," řekla již dříve Regina Šverdíková.