„Z původní desítky zakládajících členů se počet rozrostl na sedmdesát pět. Přitom nejstaršímu je přes osmdesát let, nejmladší je čerstvě narozený,“ popsal širokou členskou základnu předseda.

Za turistikou vyrážejí u nás i v zahraničí. „Letos jsme pobývali v rakouských Alpách, ale paradoxně jsme přitom lezli na nejvyšší horu Německa. Nachází se totiž u hranic. Často jezdíme do Tater, ale byli jsme třeba i ve Slovinsku,“ vypočítal Zdeněk Balcařík.

Mezi nejmasovější akce spolku určitě patří Smržické vandr, kterého se účastní zhruba tisíc dvě stě lidí.

„Letošní jubilejní desátá Smržická šlapka měla také rekordní účast, a to téměř šest set cyklistů. Zatím vůbec nejdelší trasu v délce 176 kilometrů na Praděd a zpět urazil nejrychlejší jezdec za sedm hodin,“ pochlubil se Balcařík s tím, že pěšky zdolali doposud na jeden zátah někteří členové dokonce padesát dva kilometrů.

Zdeněk Balcařík se vyučil automechanikem a turistiku si našel jako kompenzaci benzínu. „Hledal jsem zdravější vůni. Nebaví mě ale sám bloudit po lese,“ svěřil se zapálený turista. Jeho syn tomuto sportu nepropadl, i když jej k němu otec vedl od čtyř let.

Předseda klubu rád fotí a filmuje, kde se co šustne. „Už asi dvanáct let dělám smržického videokronikáře. Natočené záběry stříhám po nocích doma ve studiu. V kulturním domě potom každým rokem pořádám premiéru,“ dodal osmapadesátiletý nadšenec.