O krádež se podle majitelů firmy postaral nejspíš zkušený lupič. Pro peníze si šel s jistotou do bezpečnostního trezoru.

Majitelé na krádež provozních peněz, které nebyly pojištěné, přišli předminulou sobotu ráno.

„Kromě trezoru zloděj poškodil kamerový systém, alarm a dveře. Vzápětí po krádeži nás napadlo vypsat za dopadení zloděje odměnu. Tíží nás, že by se něco podobného mohlo opakovat. Myslím, že 250 tisíc lidé jen tak nenajdou na ulici a věříme, že lidé přinesou pouze pravdivé a zásadní informace, které by mohly vést k dopadení zloděje," uvedl jednatel firmy Haná Metal Martin Khýr.

Všechny všímavé občany společnost Haná Metal žádá o pomoc. V případě, že máte informaci, která by mohla vést k dopadení zloděje, který si z pátku 27. června na sobotu 28. června ze společnosti odnesl 1, 35 milionu, volejte Martinu Khýrovi na telefonní číslo 777 261 177.

Společnost, která se zabývá výkupem kovů, likvidací autovraků či demolicí kovových konstrukcí příliš nevěří, že by své peníze ještě někdy viděla, ale doufá ve spravedlnost.

„Věříme, že se alespoň podaří dopadnout pachatele, který to má na svědomí," upozornil Martin Khýr s tím, že se mu zatím žádní svědci či lidé, kteří by mohli podat klíčovou informaci, neozvali. V případě dopadení čeká zloděje několik let za mřížemi.

„Po dopadení hrozí zloději trest odnětí svobody od dvou do deseti let," nechala se slyšet policejní mluvčí Marta Vlachová.

Vypsání odměny na Prostějovsku ? Ojedinělý případ

Vypisovat odměnu za dopadení zloděje, není podle policistů příliš časté. Na Prostějovsku jsou dokonce takové případy ojedinělé.

„Vypisovat odměny není u nás v kraji příliš běžné, osobně si takový případ ani nepamatuji, okradeným majitelům však ve vypsání odměny nic nebrání," informovala krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Informace, které lidé přinesou mohou pomoci, ale nemusí.

„Částka může být pro mnohé lákavá. Každou informaci ale přijmeme a následně prověříme," řekla Irena Urbánková.

Ani prostějovští městští strážníci si nepamatují, že by někdy v minulosti okradený vypsal odměnu za dopadení viníka. Pomoc při dopadení však podle mluvčí prostějovských policistů hojně přichází i bez finančních odměn.

„Máme spoustu oznámení. Lidé nás upozorňují na protiprávní jednání i bez odměny. Oznámení je opravdu mnoho a často nám pomáhají při dopadení pachatele," uvedla mluvčí prostějovských městských strážníků Jana Adámková.

V České republice však vypisování odměn při dopadení pachatele není nic tak výjimečného. V současné době například anonymní dárce slíbil sto tisíc korun tomu, kdo pomůže pražským kriminalistům dopadnout vraha taxikářů. V Třebechovicích pod Orebem zase před dvěma lety vypsali odměnu 20 tisíc za dopadení vandalů.