Muzeum v Drahanech láká na Sýrobraní

Drahany – Na velkou sýrařskou akci se chystají tuto sobotu v Drahanech. Od desíti do sedmnácti hodin se bude v místním muzeu konat druhý ročník Sýrobraní. „Návštěvníci nejenže uvidí ukázky výroby sýra, ale také třeba stříhání oveček a zpracování vlny, předení na kolovratu, výrobu plsti a další řemeslné techniky," řekl Pavel Moš, kurátor Muzea Drahanské vrchoviny, které Sýrobraní pořádá. Ze stáje Brettynka přijedou i koně, na kterých se budou moci povozit zejména děti, lidé také budou mít z čeho ochutnávat či nakupovat.

„Účast přislíbila desítka výrobců z Moravy, Slovenska i Čech, kteří přivezou nejen ovčí, kozí a kravské sýry, ale také třeba brynzu, máslo a další produkty svých farem," slíbil Pavel Moš. Kromě sýrařů se na akci budou prezentovat i jiní lokální zemědělci, někdy i s opravdovými kuriozitami.

„Málokdo třeba ví, že na jižních svazích Drahanské vrchoviny se pěstuje víno. A zdejší vinaři jej umí výborně zpracovat," podotkl kurátor muzea. A aby měli návštěvníci požitky pro všech pět smyslů, přichystali organizátoři i lahůdku hudební.

„Díky finanční podpoře ministerstva zemědělství jsme mohli pozvat brněnskou skupinu Bezobratři. Jejich tvorba vychází především z ohlasů na slovenské či moravské lidové písně a velmi dobře se poslouchá," prohlásil Pavel Moš s tím, že Bezobratři vystoupí o půl čtvrté odpoledne. Za deštivého počasí se jarmark i koncert přesunou do místního kulturního domu. (ham, mdv)

Plumlovský zámek láká na pohádkové prohlídky

Plumlov – V sídlo pohádkových bytostí se o víkendu promění plumlovský zámek, kde se budou konat tradiční pohádkové prohlídky. Návštěvníci se tentokrát podívají do pohádky Co takhle svatba, princi?, budou svědky toho, jak Kuba Dařbuján léčí lakomce Pandrholu a setkají se s hubatou Káčou, kterou si na zádech odnese čert.

„Část pohádkových prohlídek se odehraje i ve sklepení," doplnila Kateřina Jenešová z plumlovského zámku.

Prohlídky začínají po oba dny v deset hodin a potrvají do osmnácti hodin.

„Vychází se v každou celou hodinu, poslední prohlídka zámku začne v sedmnáct hodin," upřesnila Kateřina Jenešová s tím, že vstupenky na akci je lepší si rezervovat.

Den Země láká na divadlo, řemesla a ekojarmark

Prostějov – Ochutnat biopotraviny, seznámit se s domácími i volně žijícími zvířaty a podívat se na ukázky řemesel či na divadelní představení. Bohatý program pro děti i dospělé nabídne letošní Den Země, který má upozornit na ničení životního prostředí a ke kterému se Prostějov připojuje už několik let.

„Kvůli rekonstrukci náměstí před radnicí se akce přesune na Pernštýnské náměstí před zámkem. Tradiční součástí akce je ekojarmark, který nabídne výrobky z přírodních materiálů, ukázku řemesel a ochutnávku biopotravin. Lidé se mohou těšit i na divadelní představení, zumbu či břišní tance, dopolednem bude provázat hudební skupina Jižní ryba," lákají na akci ochránci přírody z Ekocentra Iris.

Den Země startuje v sobotu v osm hodin a potrvá do jedné hodiny odpoledne. 

VÍCE O AKCI

Sběratelé se pochlubí svými kousky

Prostějov – Známky, mince, sklo či časopisy. To vše bude v neděli dopoledne k vidění v Národním domě, kde se už potřetí sejdou sběratelé, aby ukázali svoje nejlepší kousky.

„Setkání je otevřené všem sběratelským oborům," lákají organizátoři z občanského sdružení Červené barety. Sběratelské setkání začíná v přednáškovém sále od sedmi hodin a potrvá do jedné hodiny odpoledne. 

Hráči kuliček poměří síly v Křenůvkách

Křenůvky – Malí i velcí milovníci kuliček se v neděli dopoledne sejdou v Křenůvkách, kde startuje sedmý ročník kuličkového turnaje Křenůvky Open.

„Turnaje se může účastnit každý. Zájemci mohou soutěžit v kategorii juniorů do dvanácti let a v kategorii dospělých," lákají organizátoři. Za startovné zaplatí dospělí třicet korun, junioři desetikorunu. Prezentace hráčů začne od deseti hodin, turnaj vypukne o hodinu později.