„Asi nám nic jiného nezbude než chodit tam. Ale tady je to skvělé, že člověk jde cestou do města přes trh a nemusí nikam zacházet," prohlásila Naďa Svitáková, která mezi stoly trhovců procházela i s dcerou a vnukem. Lidem se líbí především to, že v těsné blízkosti trhu mohou zaparkovat a zároveň si vyřídit své záležitosti ve městě a zároveň nakoupit.

SOUVISEJÍCÍ: Kam s tržnicí? Radní jsou nadšení z prostor za Kubusem

„Je to katastrofa" říká trhovkyně

Sami trhovci také neskrývali své rozhořčení.

„Já nejsem odtud, ale tady si lidé ty politiky zvolili a oni jdou proti nim. Dělají všechno proto, aby tady ty trhy zanikly," prohlásil Miroslav Vrána, který na prostějovský trh jezdí od Bučovic už patnáct let.

„Je to katastrofa, vždyť kdo tam půjde. Pro lidi už to na Plumlovskou bude z ruky. Jinde dělají farmářské trhy, podporují to a tady máme takovou tradici a chceme ji zničit?" ptala se Jarmila Zelenská, která nabízí vlastnoručně vyrobený kozí sýr.

„Jistě paní, prodat, napakovat se a zničit co se dá, to je celé Prostějov. To máte jako tady s Kaskem, že zbourat. Co postavili? Nic. Tak co chcou bourat. Nejdřív ať postaví a pak ať něco bouřou," přidal se od protějšího stolu Jiří Slavov z Prostějova.

Polokladné ohlasy

Jiní trhovci zase nejsou tak skeptičtí.

„Já budu prodávat všude, kde budu moct zajet ke stánku autem. Když totiž vytaháte všechno zboží na stánek, tak ovadne a nic po něm není. Na korbě je mu přeci jenom líp. Takže aby to bylo takhle, a taky aby tam chodili lidi. A to je právě ta otázka," prohlásil Vlastimil Kabilka.

„Mně se to celkem líbí, rozhodně lepší než tady u Kocourka. Pokud by tam byly nějaké slušné stánky, stříška proti slunci a nějaký zamykatelný prostor, kam by se třeba daly uložit bedny, tak by to bylo super. A taky přípojka elektřiny ke stánku, protože pokladny na baterie jsou hrozně drahé. A v zimě bychom si třeba mohli uvařit čaj," líčil svou představu ideální tržnice Václav Hemala. I on však vyjádřil určitou nejistotu, zda si za Kubus lidé zvyknou chodit i když jemu se prostor líbí.

Stěhování tržnice vždy představuje riziko

Stěhování tržnice kamkoli vždy představuje určité riziko.

„Je to tradice a přesun takového trhu někam jinam představuje vždycky nebezpečí, že se na novém místě stará tradice neujme," podotkla Markéta Záleská, která v Olomouci vybudovala Hanácké farmářské trhy a spravuje tržnici.

„O nový prostor by se musel provozovatel pečlivě starat a lidi tam přitáhnout. Nejlepší ovšem je, mít trh na místě, kde se lidé přirozeně shromažďují, v těsné blízkosti centra, na náměstí nebo v komunikačním směru," dodala Záleská.