„Zpočátku jsem vůbec nepředpokládala, že se v Prostějově nordic walking tak rozšíří. Počítala jsem spíš s tím, že jsou místní lidé konzervativní a pohybová aktivita, při níž se používají speciální hole, je neosloví. O to víc mě pak překvapilo a těšilo, když na každou lekci chodily desítky zájemců," řekla lektorka nordic walkingu Lenka Sehnalová a dodala, že za posledních dvou let se přišlo seznámit se severskou chůzí více než devět set starousedlíků.

Chůzi se speciálního holemi se už rok věnuje čtyřiapadesátiletá Karla z Prostějova.

„Po operaci kolene jsem přibrala a chtěla jsem shodit pár kil. Moje kamarádka mi řekla, že bych měla vyzkoušet nordic walking. Poprvé jsme zvolili krátkou procházku po parku, ale teď už chodíme i na dlouhé túry. Je to pohodový sport a ještě si u toho stihnu s kamarádkou popovídat," usmála se.

První ročník Tour nordic walking se konal před dvěma lety v sedmi městech, loni už se k němu připojili lidé na jedenácti místech. Letos se itinerář rozšíří o dalších pět měst.

„Opět se bude soutěžit o to, ve kterém městě přijde nejvíc účastníků. Nejdůležitější však je, aby se zvýšilo povědomí o této zdraví velmi prospěšné pohybové aktivitě a aby si ji také všichni zájemci mohli vyzkoušet pod vedením zkušených instruktorů," řekla hlavní organizátorka akce Jaruška Morávková.

Letošní ročník startuje pro veřejnost v sobotu od 13 do 17 hodin v Kolářových sadech.

„Už v pátek dopoledne se akce uskuteční i pro základní a střední školy. Nabídli jsme jim také, aby této příležitosti využili pro prezentaci uměleckých aktivit svých žáků a studentů. V parku uslyšíme třeba i nějaké hudební skupiny nebo zhlédneme taneční či divadelní vystoupení," řekla cvičitelka Lenka Sehnalová.

„Součástí tour navíc budou i zdravotnická stanoviště zaměřená na kardio, diabetes, obezitu, pneumologii a angiologii, díky nimž mohou lidé absolvovat různá vyšetření a získat spoustu užitečných informací," doplnila Jaruška Morávková. 

Připomeňte si úspěch v roce 2012: Tour Nordic Walking: s holemi vyrazilo 483 lidí