"Na Tištín mám vzpomínky jako hráč i rozhodčí. Malé hřiště a z kopce. Většinou to bylo tak, že domácí první půlku prohrávali a pak to díky tomu, že hráli z kopce otáčeli," loví z paměti osobní zkušenosti Jaroslav ´Hardy´ Milar, legendární regionální fotbalový sudí.

"Pamatuji ještě, když tam zavazely ty stromy. Byly hned těsně u hřiště, mohu s klidem říci, že to bylo nejhorší hřiště na okrese," uslál se Hardy.

Zahájení stavby mimoúrovňové křižovatky na D46 Prostějov střed. 29. září 2020
Velká přestavba D46 v Prostějově začala. Co a kdy se změní?

O problémech se vědělo i na Okresním fotbalovém svazu.

"Vím, že tištínské hřiště nesplňovalo parametry. Oddílu bylo několikrát uloženo, aby sjednal nápravu. Víte ale jak to je, když nejsou peníze a podpora obce, tak jim přece nebudeme zakazovat hrát," komentoval Zdeněk Macharáček, dlouholetý svazový funkcionář, který dodal: "Když jsme se tam objevili na kontrole, tak mi bylo řečeno a nejenom tam, kdo seš, dáš nám na to peníze…?"

Nouzový stav impulsem

"Čekali jsme na tu příležitost strašně dlouho. Před námi bylo několik generací, které se do rekonstrukce chtěly pustit, ale všechno stálo na penězích. Jakmile byly přerušeny soutěže, tak jsme se rozhodli, že do toho půjdeme," popisoval zrod myšlenky Radek Otáhal, předseda tištínského oddílu.

Původně se mělo jednat o částečnou rekonstrukci.

"Zjistili jsme, že výškový rozdíl činí z rohu do rohu metr čtyřicet. Začali jsme jen tím, že bychom strhli jen ten nejvyšší roh. Když se potom rozhodlo, že už se hrát nebude vůbec, tak jsme se pustili do rekonstrukce celkové," informoval Radek Otáhal.

"Momentálně máme srovnané celé hřiště, které je připraveno k osetí, natažená je nová elektrika a rozvod na vodu," popsal Otáhal.

Pomáhal každý, kdo mohl

Ruku k dílu přiložili hráči, místní firmy a také fanoušci.

"Vyhlásili jsme brigádu a dostavilo se dvacet lidí. Vybírali jsme kameny, dělaly se terénní úpravy," říká předseda Otáhal s tím, že ze začátku jim nabídl stroje a lidi pan Oulehla, s technikou pomohlo i Agrodružstvo Tištín.

Obnovený bunkr v Hynčicích pod Sušinou v areálu Kraličák
Bunkry pod Králičákem oživili nadšenci. Podívejte se dovnitř

"Dlouhodobě si vzájemně vycházíme vstříc i s hasiči. Zkrátka musím všem, kteří nezištně přiložili ruku k dílu moc poděkovat," doplnil Otáhal

Fotbalisté Tištína v letošní sezóně našli azyl v nedalekých Nezamyslicích. Na své kompletně zrekonstruované hřiště se chtějí vrátit až na startu ročníku 2021-2022.