Fronta se na zhruba týden zastavila právě nedaleko města, v okolí Skalky, Klenovic a Ivaně. Zde se odehrála poslední tanková bitva na Moravě, při níž padly stovky lidí.

„V prostoru Čelčic, Skalky, Klenovic a Pivína došlo ke střetnutí, velké tankové bitvě. Od jihovýchodu a jihu se snažila směrem na Prostějov dostat Rudá armáda. Němci zde ale byli dobře opevnění a drželi výše položené body," sdělil Václav Horák o bitvě, která se značně podepsala na okolních obcích. Řada domů skončila poškozených, známky bojů nesly také například kostely. Boje přitom trvaly od začátku května až do kapitulace Německa.

„Například ve Hradčanech-Kobeřicích se střílelo ještě devátého května," řekl.

V oblasti frontové linie od Brodku u Prostějova přes Skalku až k Tovačovu probíhaly na začátku května 1945 těžké boje. Na snímku je poničený kostel v Klenovicích na Hané.

V oblasti frontové linie od Brodku u Prostějova přes Skalku až k Tovačovu probíhaly na začátku května 1945 těžké boje. Na snímku je poničený kostel v Klenovicích na Hané. Foto: SOkA

Jak to bylo s přepadením konvoje ve Vícově?

Východní část Prostějovska tak byla válkou více zasažená, než západní. V té se ale naopak nacházely partyzánské oddíly, které operovaly například na Drahanské vrchovině. V jednom případě zaútočili na německý konvoj ve Vícově. Zprávy o této události se ale různí.

„Když si různé texty soudný člověk přečte, tak se nebude stačit divit. Rozcházejí se data i počty zabitých," řekl pamětník Zdeněk Nakládal s tím, že odplatou bylo pozdější zastřelení deseti lidí z Vícova v Suchém.

Také na jih od Prostějova však lidé poznali, co je to válka. Přestože, jak poznamenala Adéla Palíšková z Vrchoslavic, nebyla obec s blízkým okolím příliš poznamenaná, i zde byly škody.

„Válku lidé zažili už dříve, protože se sem nastěhovalo několik rodin, které musely odejít od Drahan. Tam se totiž připravovala střelnice," vysvětlila.

Přes tisíc mtvých Prostějovanů

Samotný Prostějov bojům unikl. Ne však škodám. Výbuchem bylo zničené hlavní vlakové nádraží, na jehož místě dnes můžeme vidět poválečnou budovu. Cíly letectva bylo také prostějovské letiště. Především však během celé druhé světové války o život přišlo více než tisíc obyvatel města. Webové stránky Prostějova uvádějí 1430 mrtvých, z toho 1300 obyvatel židovského původu. S pamětními deskami připomínající oběti se dnes lidé mohou ve městě setkat například na hlavním vlakovém nádraží nebo na odpočívadle schodiště nové radnice.