"Replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky je stejně velká jako originál, a tak jako její předloha je také precizně vybroušena z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Ten přitom pochází z místa velmi blízkého místu nálezu originální lebky," konstatoval Antonín Valenta, mluvčí muzea, které na atraktivní výstavu láká návštěvníky už od pátku.

"V sále bylo o víkendu pořád plno. Zájem návštěvníků je minimálně stejný jako před časem o expozici Věstonické Venuše, ne-li větší,” konstatoval Valenta.

Obří kopii sochy Moi, faksimilii tajemného Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále, maketu největší rukopisné knihy světa - Ďáblovy bible včetně lebky z křišťálu je možné vidět až do konce května.

"Starověký původ mají předlohy dalších vystavených exponátů, jako je takzvaný první počítač - mechanismus z Antikythéry, hvězdná planisféra ze Sumeru, nevyluštěný Krétský disk nebo tajemná Tutanchamonova stříbrná pohřební trubka," jmenoval dále Antonín Valenta.

Prostějovský Národní dům
Opravený Národní dům je v celostátním finále Památky roku

Kdy na výstavu vyrazit?

Největší záhady a tajemství světa lze nyní navštívit od středy do neděle mezi 10. a 17. hodinou. Od dubna bude přístupná i v úterý a otevírací doba se prodlouží na čas od 9 do 18 hodin. Cena základní vstupenky je 120 korun.

Těšte si na Keltskou hlavu

Vlastivědné muzeum v Olomouci navíc od 11. února ukáže originál takzvané Keltské hlavy. Kamenná plastika hlavy z Mšeckých Žehrovic pochází ze třetího století před naším letopočtem a je jediným známým dokladem keltské monumentální plastiky na našem území. Pětadvaceticentimetrová hlava druida z bělohorské opuky přicestuje z Národního muzea v Praze. Spatřit ji bude možné jen necelé dva týdny, konkrétně do 23. února. A to za přísných bezpečnostních opatření.

„Národní muzeum zapůjčuje Keltskou hlavu velice sporadicky, a to i do zahraničí. Dokonce ani v jeho expozicích není vystaven originál, ale pouze kopie hlavy,“ zdůraznil mluvčí Vlastivědného muzea Antonín Valenta. 

Dětský karneval v Pavlovicích u Kojetína. 1.2. 2020
Farmář Tonda rozhýbal pavlovickou sokolovnu. Podívejte se