Auto už nyní na místě stojí přinejmenším půl roku. Chybí mu část nárazníku, stejně tak i jedno zrcátko. Vozidlo je špinavé a někdo z něho odstranil obě espézetky.Na nejednom parkovišti v Prostějově můžete najít podobné vraky. Problém nikdo neřeší, zbytky aut přitom zabírají parkovací místa.Zdroj: DENÍK/Michal Sobecký

„Předtím stálo auto opodál. Tehdy je ještě mělo," sdělil Jiří Pošvář s tím, že už se ho i lidé ptali, co to na okraji ulice v centru Prostějova stojí.

Úřady však mají podle všeho pravidla, kterými se musí řídit. Policejní mluvčí František Kořínek Deníku sdělil, že by se lidé měli obrátit na městskou policii.

„Existuje zde metodika, podle níž se mají úřady při řešení takových problémů řídit," vysvětlil. Existenci takových pokynů potvrdila také Jana Adámková, mluvčí městské policie.

„Není to jednoduché a vrak z ulice nezmizí ihned. Pravdou ale je, že okrskáři o vracích ví. Při hlídkové činnosti o takových automobilech získají přehled a pak se záležitost řeší," ujistila.

V Netušilově i s cedulkouNa nejednom parkovišti v Prostějově můžete najít podobné vraky. Problém nikdo neřeší, zbytky aut přitom zabírají parkovací místa.Zdroj: DENÍK/Michal Sobecký

Podobný osud by měl potkat také poničený a zjevně odstavený automobil v Netušilově ulici. Ten zdobí také cedulka s upozorněním, že došlo na zahájení správního řízení. Na jeho konci může být rozhodnutí o odtahu a likvidaci auta na náklady jeho majitele.

Něčeho takového se však zákazníci blízkých obchodů, osazenstvo kanceláří nebo obyvatelé bytových domů nemusí jen tak dočkat. Může se totiž jednat o dlouhý proces.

„Praxe je taková, že na autovrak upozorní majitele komunikace okrskář městské policie. Odbor správy a údržby majetku města postoupí informaci s fotodokumentací odboru dopravy a ten zahájí další řízení. Pokud má vozidlo majitele, vyzve majitele, pokud nikoliv, je přivolán znalec, který určí, zda jde skutečně o vrak nebo ne," nastínila postup mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Musejí být dodrženy všechny zákonné lhůty

„V případě, že jde o autovrak, je následně zlikvidován. Proces ale trvá poměrně dlouhou dobu – musejí být dodrženy všechny zákonné lhůty. Nelze očekávat, že pár dnů po nahlášení podezření na autovrak bude takový vrak odstraněn," uvedla Jana Gáborová, která také podotkla, že oznámit nález vraku na veřejném pozemku může také kterýkoli obyvatel města.

Poukázala také na to, že pokud se vrak nachází na soukromém pozemku, nelze se ho odbor dopravy legálně zbavit. To však není případ těch nacházejících se v Netušilově ulici a také na parkovišti v Plumlovské ulici. Obě stojí na městském pozemku.

To, že se může v odstraňování podobných překážek jednat o dlouhý proces, Jiřího Pošváře příliš nepřekvapuje. A úřady z nečinnosti nevinní.

„Jestli je takhle zákon udělaný a úřady ho pouze musí dodržet, nemůžu je nijak obviňovat. Jiná věc je, zda je zákon dobře sepsaný," poznamenal.