Stará synagoga v Demelově ulici v Prostějově putuje zpět do rukou města. Pravoslavná církev, která objekt od města před sedmi lety bezplatně získala, jej totiž nedokázala zrekonstruovat, což bylo požadavkem ze strany města v darovací smlouvě. O objekt tedy po sedmi letech soudních sporů církev přišla.

„Budovu nám pravoslavná církev stále ještě nevydala. Město teď zvažuje exekuci,“ uvedla Eva Krejčí, právnička odboru správy majetku města Prostějova.

Radní se teď zamýšlejí, co se synagogou dělat dál. Na její opravu radnice nemá peníze. Zdá se, že město objekt opět nabídne nějakému investorovi.

„Rekonstrukce by nás odhadem přišla na desítky milionů korun. Objekt tedy nejspíš nabídneme k rekonstrukci investorům s podmínkou, že ti budou respektovat ve svých záměrech statut kulturní památky a nenaruší ani charakter tohoto místa,“ zamýšlel se prostějovský místostarosta Miroslav Pišťák (ČSSD).

Jednou z variant budoucího využití synagogy se zabývá i kulturní komise města Prostějova. „V synagoze by po její rekonstrukci mohlo sídlit židovské muzeum Prostějova,“ představil jeden ze záměrů Pišťák.

Takovou myšlenku vítá také Mojmír Malý ze správní firmy Matana Federace židovských obcí. „Vznik takového muzea bychom považovali za významný počin, který by si kdysi velká židovská obec v Prostějově zasloužila,“ řekl Malý. Dodal, že ještě tento týden bude kontaktovat radní a nabídne jim možnost spolupráce.

Malý se domnívá, že optimálním řešením by bylo využít místnost modlitebny jako muzeum a zbytek prostor ke komerčním účelům.

Projekt však zpochybňuje ředitel Muzea Prostějovska Václav Hruška. „My vlastníme snad pouze tři muzejní kousky vztahující se k historii prostějovské židovské obce a z toho se muzeum udělat nedá,“ vrtí hlavou Hruška. Ten se diví i tomu, že město získává soudní cestou budovu staré synagogy. „Nevím o tom, že by ji město někdy v minulosti vlastnilo,“ diví se Hruška.

Budova synagogy je vystavěna v klasicistním stylu a pochází ze třicátých let devatenáctého století. Sloužila jako modlitebna a studovna.