Svatopluk Matyáš se narodil 18. října 1929 v Radslavicích na Přerovsku, po maturitě na obchodní akademii v Praze vystudoval obor herectví na DAMU. Vytvořil řadu milovnických i charakterních divadelních rolí, bohatá je jeho filmografie i účinkování v televizních inscenacích.

Kanadský herec Nick Cordero
Herec Nick Cordero podlehl komplikacím kvůli koronaviru. Bylo mu 41 let

Ve filmu se Matyáš objevil hned jako čerstvý absolvent DAMU ve třech snímcích z roku 1956, které jsou však dnes už spíše zapomenuté. Větší roli pak hrál ve válečném dramatu Ročník 21 (1957), ale stejně jako u řady jiných herců, tak i u Matyáše bylo jeho mimopražské divadelní angažmá příčinou jeho poměrně nepočetné filmografie až do konce 60. let. Větší roli dostal znovu ve válečném dramatu Nebeští jezdci (1968).

S rozvojem regionálních televizních studií Matyáš jako člen moravských divadelních scén dostal více příležitostí v projektech ostravské a brněnské televize. Diváci si ho tak mohou pamatoval ze seriálů Kamenný řád (1975) nebo Přátelé zeleného údolí (1979).

Carl Reiner
Zemřel Carl Reiner z Dannyho parťáků. Bylo mu 98 let

Kromě zmíněných filmů účinkoval také třeba ve filmech Pozor, vizita!, Schůzka se stíny, Skalpel, prosím, Anděl svádí ďábla, Všichni moji blízcí, Nejasná zpráva o konci světa, Pouta nebo 3 sezony v pekle.