„Zdroj vody Skalka vykazuje deficit oproti spotřebě vody v jím zásobených obcích. Vzhledem k letošnímu suchému roku se i přes kontinuální návoz pitné vody do vodojemu nedaří udržet vyrovnanou vodní bilanci mezi nátokem vody do vodojemu a odběry," uvedla mluvčí Moravské Vodárenské Markéta Bártová.

Opatření, které lidem zakazuje pitnou vodu používat na napouštění bazénů nebo zalévání záhonků, vydal prostějovský vodoprávní úřad po projednání se starosty obcí i vlastníkem skupinového vodojemu Skalka.

„Nikdo si nepřišel stěžovat, bazény už jsou většinou napuštěné a lidé jsou snad v této věci rozumní," informoval starosta Skalky Antonín Frgal.

Vodovody a kanalizace tu vodu posílí přívodem z Vranovic. Přesto se plýtvat vodou nevyplácí.

„Máme automatické pračky, myčky, splachovací záchody, což představuje velkou spotřebu vody. Je to vše o spotřebitelském přístupu. Lidé zkrátka dnes vodou nešetří. Má babička jednou vodou umyla nádobí, pak jí umyla zem, nakonec s ní zalila, což se dnes už nevidí," vysvětlil starosta Skalky Antonín Frgal, že jde především o globální problém, kdy lidé všeobecně plýtvají vodou.

Více příčin

„Vody všeobecně v krajině ubývá. Letos byla mírná zima a hydrometeorologové varovali, že to pocítíme. Kromě toho dochází k regulování vod v krajině a voda nám nekontrolovaně odtéká do Černého moře. Je to jedno k druhému," uvedl různé příčiny sucha starosta Antonín Frgal.

Sucho je znát i na řekách a říčkách. Hloučela v Plumlově měla podle čtvrtečního měření 7 centimetrů, Brodečka v Otaslavicích 3 centimetry a Romže ve Stražisku 10 centimetrů, a to přestože měla na začátku července centimetrů 15.

„Do vodních nádrží přitékají velmi nízké přítoky, avšak vodní nádrže zabezpečují své účely – dlouhodobě nadlepšují průtoky ve vodních tocích a zabezpečují odběry na ně vázané," informovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Povodní Moravy situaci monitoruje a spolupracuje s příslušnými vodoprávními úřady.

„Současně jsme oslovili odběratele vody pod vodními nádržemi s cílem zlepšit management a hospodaření s omezenými vodními zdroji," informovala Gabriela Tomíčková.

Problémy ve Stínavě

S nedostatkem vody bojují i ve Stínavě. Tam zastupitelstvo obce upozornilo na nedostatek vody už v červnu.

„Žádáme spoluobčany, aby omezili napouštění bazénů a zalévání zahrad. Do vodárny byla nainstalovaná pojistka, která hlídá hloubku hladiny vody ve studni. Pokud voda klesne, pojistka odpojí čerpadlo, aby se nepoškodilo. Takže se může stát, že voda bude zastavena. Jak hladina opět ve studni stoupne, voda bude opět dodávána do domácností," uvedl tehdy starosta Pavel Bokůvka.