„Pozvali jsme zástupce všech čtyř místních architektonických kanceláří, které nám doručily své návrhy. Chceme od nich slyšet prezentace jednotlivých studií multifunkční haly," řekl náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD).

Fišer před nedávnem přiblížil, že některé návrhy počítají s budováním tak zvaně na zelené louce, jiné chtějí halu začlenit do stávající hlavní kasárenské budovy.

Studie přijdou městskou kasu dohromady na 200 tisíc korun. „Návrhy zveřejníme," vzkázal usedlíkům Fišer.

Multifunkční hala má dle tvrzení radních více než nahradit k demolici odsouzený Společenský dům (Kasko) v Komenského ulici. Největší sál na okrese, který hostí i akce o tisícovce návštěvníků, má ustoupit výstavbě velké obchodní galerie. Nová multifunkční hala má pak nabídnout prostory nejen společenským akcím, ale také sportu. Sál haly má prý sloužit pro nejméně 500 lidí.

SOUVISEJÍCÍ: Nová hala v Jezdecké? Co třeba tvar podkovy, navrhují architekti

Podle aktivistů je to předčasné

Za záchranu velkého sálu v Komenského ulici bojuje spolu s dalšími příznivci této myšlenky šéf Strany zelených v Prostějově Jan Navrátil.

„Záležitost se studiemi na novou multifunkční halu mi přijde jako předčasná. Naše sdružení ProProstějov se bude snažit v rámci návrhu regulačního plánu lokality Kaska a okolí docílit, aby tam velký společenský sál zůstal," uvedl Navrátil.

Zachování velkého sálu podpořil i prostějovský taneční mistr Jiří Šindler. „Zrušení velkého sálu by bylo krokem zpět. Šlo by o likvidaci části kultury ve městě," nechal se Šindler slyšet.

Pozor na paskvil

Jan Navrátil připomněl, že původní záměr města chtěl u Kaska provázat v rámci nové výstavby komerci se společenskými aktivitami a trval tedy na zachování sálu. „Pak ale došlo ke změně a mají se tam postavit jen obchodní plochy. Takový záměr odmítáme," prohlásil Navrátil.

Zdůraznil přitom, že novou zástavba u Kaska se stejně jako výstavbu v areálu Jezdeckých kasáren město řešit musí. Dle jeho slov je však k tomu potřeba přistupovat komplexně a uvážlivě, aby z toho nakonec nevznikl nějaký paskvil.