Animovaný film, prostorový objekt, interiérové malby, nebo oděvy. Na Střední škole designu a módy letos potřetí odborné poroty hodnotily takzvané klauzurní práce. Studenti uměleckých oborů Užitá malba a design interiéru, Multimediální tvorba či Design oděvu se před přísnými porotami složenými z výtvarníků a učitelů odborných předmětů snažili obhájit svá díla.

„Je to styl apokalypsy, spojený s dětskou podobou. Našla jsem doma staré lego, nafotila jsem jednotlivé figurky ze všech úhlů, a pak jsem je rozkreslila," popsala techniku tvorby krátkého animovaného filmu Od soumraku do úsvitu studentka třetího ročníku Střední školy designu a módy Barbora Dostálová.

Blud překvapil

„Včera jsem netušil o čem to je, dnes vidím, že to má smysl a vidím ty spojitosti. Omlouvám se a chválím tě," změnil názor pedagog multimediální tvorby Vojmír Křupka na snímek Blud, který poukazoval na myšlenkové pochody a pocity člověka opojeného drogou, a který sklidil velký potlesk.

Další studenti animacemi otevřely témata jako stereotyp, život ženy, charakter člověka, láska a zrození, osamělost či přeměna.

„Zkusili jsme studenty přihlásit do soutěže s animacemi Animánie, která je každoročně pořádána v Plzni. Soutěžili zde studenti druhých ročníků, přestože se neumístili, dostali se do finále, myslím, že napoprvé to byl úspěch a věřím, že příště se i umístíme," pochválila studenty oboru Multimediální tvorba ředitelka školy Ivana Vaňková, která prozradila, že škola pro tento obor přijme v nadcházejícím školním roce 2014/2015 třicet nových studentů.

Prostorové objekty a interiérová malba studentů oboru Užitá malba a design interiéru se nesl v duchu městského ruchu a lidského charakteru.

„Lidé si rádi vystavují staré věci, často je to porcelán. Já jsem našla staré porcelánové nádobí ve sklepě a rozhodla jsem se jej vystavit jinak, zavěsila jsem jej do speciálních síťovaných tašek, které mají připomínat starou dobu," popsala netradiční bytové doplňky druhačka Alexandra Naušová.

Krychle znázorňující lidskou povahu

Studenti na Střední škole designu a módy předvedli výsledky půlroční práce.

„Původně to měla být jedna krychle, jenž měla znázorňovat lidskou povahu. Nakonec jsem vytvořila objekt, který znázorňuje dvě povahy, které si jsou podobné, ale každá z nich je složená hned z několika krychlí, což dokládá, že lidský charakter je složitý," vysvětlila Kateřina Albrechtová.

„Pozadí objektu je černé, protože i já mám kamaráda, se kterým jsem spřízněná duše, ale nevím, jak se to mezi námi bude vyvíjet, proto ta černá," dodala ke svému dílku Kateřina Albrechtová, která od října postupně vytvářela dvě až tři krychle za týden.

Imagine od Johna Lennona tak trochu jinak

Téměř monumentální dílo ale nevytvořila pouze ona, vysokou laťku si nastavil i sedmnáctiletý Daniel Lánik, který se při tvorbě dvoumetrového objektu inspiroval písní Imagine od Johna Lennona.

SOUVISEJÍCÍ: To se jen tak nevidí! Mladý designer z Prostějova vytvořil ohromující lampu

Stejně jako objekty, obrazy a animované filmy si výsledky práce obhajovali i studenti Designu oděvu. Ti se zaměřili na venkov, tradiční přírodní materiály a barvy. Vlna, bavlna, košilovina, nebo třeba dámský vlněný kabát inspiroval tvůrce šatů siluet A či zeštíhlujícího X.