„Žádný další případ výskytu hepatitidy typu A jsme nezaznamenali,“ prohlásila Růžena Halířová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouci. Hygienici i nadále oblast sledují a vyhledávají lidi, kteří byli s ohniskem nákazy v kontaktu.

Obec na místě použila všechny možnosti které má k tomu, aby se nákaza nešířila. „Žumpu jsme nechali vyvézt a okolí vydezinfikovat Savem,“ popsala situaci starostka Čelechovic Jarmila Stawaritschová.

Kdo to zaplatí?

Problém zřejmě ale vyvstane při řešení otázky, kdo vyvezení žumpy zaplatí.

„Ty peníze musíme dostat. Není přece možné, aby za takové věci někdo platit musel a jiný ne,“ prohlásila starostka.

V minulosti obec vyvážela žumpu z tohoto domu už několikrát. Ze začátku dostávali obyvatelé na vyvážení speciální sociální dávku. Později jim stát z peněz daňových poplatníků uhradil už jen část nákladů.

„Ten zbytek se nám pak vždycky podařilo získat, po dobrém nebo po zlém. I tentokrát to zřejmě bude pořádná práce,“ řekla starostka.

Snažili se soudní cestou, nepochodili

Mnoho možností, jak vymáhat pořádek ale obec s lidmi, kteří nerespektují jakékoli normy, nemá. Už dávno se zkusili zastupitelé domáhat kteréhosi dlužného poplatku soudně. „Byla tam nařízená exekuce a snad po pěti letech přišel od soudu dopis, že se exekuční řízení zastavuje s tím, že exekutor nic nevymohl. Zároveň ale soud nařídil obci uhradit všechny poplatky. Nejenomže jsme tak nedostali nějakých dvě sta padesát korun za popelnici, ale ještě jsme zaplatili sedm tisíc exekutorovi a soudu,“ vylíčila jeden z absurdních případů Stawaritschová.

Podobné je to při projednávání přestupků. Když třeba někdo nahlásí pálení odpadků, přijede sice policie, ale případ předá přestupkové komisi do Prostějova.

„Udělenou pokutu pak stejně nikdo nezaplatí a obec musí uhradit tisíc korun za projednání přestupku,“ posteskla si čelechovická starostka.

Exekuce? Těžko

I exekuce se nakonec míjí účinkem. Na domě jsou totiž čtyři vlastnické podíly, z nichž tři připadají na manželské dvojice. Proti každému ze sedmi majitelů běží nějaké exekuční řízení. A tak by se možná desítky exekutorů musely dohodnout na společném postupu, o kterém ale není jisté, jestli by přinesl nějaký výsledek.

„Nenajde se prostě odvážlivec, který by koupil podíl na takovéto nemovitosti. Jedině některý lichvář za nějakou tu desetikorunu. Takovíto lidé už pak mají metody, jak bývalé i současné majitele dostat pryč. Není to ale nic pěkného,“ popisoval situaci realitní makléř, který má s podobnými nemovitostmi zkušenosti. Své jméno ale v této souvislosti do novin dát nechtěl.

Kanalizace

Obyvatelé Studence se brzy dočkají nové kanalizace. A co na to místní romové?

„O ničem nevíme. Ale až to bude, tak to bude. Pak to zaplatíme,“ tvrdila jedna z obyvatelek domu. Na otázku, zda se tedy nechají připojit, i když půjdou náklady z jejich kapsy, odpověděla, že v žádném případě ne.

SOUVISEJÍCÍ: Hygienici řeší žloutenku v „Domě hrůzy“ ve Studenci, místní se bojí nákazy