Byl to den jako každý jiný. Skupinka polských obyvatel z Volyně šla z bohoslužby domů. Když v tom se začalo střílet.

Vesničané samozřejmě s sebou neměli pušky, takže se bránili, čím mohli, a po ukrajinských nacionalistech házeli, co jim přišlo pod ruku.

Kameny, které však proti Ukrajincům polští vesničané házeli, neměly proti puškám šanci. Veškerý boj byl tak marný.

Ti, co se snažili utéct, byli zastřeleni. Ti, co se vzdali, dopadli úplně stejně.

Střih. Potlesk.

Nejen takováto scéna, která měla popsat volyňský masakr, ale i další ukázky z první a druhé světové války byly k vidění před plumlovským zámkem.

„Dobývání Plumlova je součásti projektu Živé obrazy první a druhé světové války. Je to průřez druhou světovou válku s dvěma až třemi ukázkami z první světové války a našich československých legionářů v Rusku," informoval předseda klubu vojenské historie Dukla Prostějov.

Kromě ukázky masakru ve Volyni se mohli diváci podívat například i na to, jak Wehrmacht napadl Sovětský svaz nebo jak se do boje angažovaly i ženy. A díky komentáři v pozadí se často i humornou formou dozvěděli nové věci.

„Nedá se říct, že by akce měla nějaké největší lákadlo, tím byl totiž program samotný. Kromě scének a ukázek armád zde byly další atrakce jako například fotoateliér, ve kterém návštěvníci získali dobové fotky, a další stánky s různými vojenskými ukázkami.

Počasí přálo návštěvě

Asi největší ohlas měl trochu zastrčený tábor německých jednotek z druhé světové války. A není divu, jejich výstava totiž neoslnila jen Plumlov, ale i celou Evropu.

„Minulý měsíc se na Slovensku konala taková přehlídka dobových táborů a my jsme v konkurenci mezi tisícovkou dalších vyhráli. A právě nějakou část toho, co jsme ukázali na Slovensku, jsme přivezli i do Plumlova" pyšnil se Jaromír Pytel, který přijel se svou družinou až z Českých Budějovic.

V německém táboře se tak mohli návštěvníci vyfotit s pravým vojákem Wehrmachtu, podívat se na různá tištěná vydání nacistických novin a dalších cenných artefaktů z této doby.

„Historii se věnuju od svých patnácti let. Na akce jako takové jezdíme na pozvání asi už pět let. Všechny věci, které máme v táboře, jsme měli i doma a různí kamarádi nás prosili, ať přijdeme na různé akce. Tak jsme se oblékli do uniforem a ukazujeme lidem, jaká ta válka byla. Že to nebyl takový chlebíček, ale dřina. Hlavně jsme chtěli propagovat nesmyslnost válek jako takových," řekl historický nadšenec.

A o tom, že to ve válce nebyl žádný med, se přesvědčuje před plumlovským zámkem čím dál více lidí. Letos ještě více, nejen díky bohatému programu, ale také i díky počasí, které sledování bitev přímo nahrávalo.