K této příležitosti ve středu před muzeem zahrála kapela Krumsíňanka a náměstím pochodovaly mažoretky.

Prostějovští muzejníci se rozhodli spojit oslavy 120. výročí od svého založení s Festivalem muzejních nocí, který probíhá po celé České republice až do 14. června, a tak návštěvníky před samotnou prohlídkou muzea čekalo také veselé nahlédnutí do historie.

„A divé se, to só kordulke, ale ty budó na nějakó chcipleno," zastavil se Joséfek alias Václav Horák, pracovník muzea se stréčkem, hercem Jiřím Vrbou u vitríny s hanáckými kroji a svým hereckým uměním rozesmáli přítomné publikum.

„Jé, stréčku, a toto nám běhá po kocheni," ukázal Joséfek na švába, který je součástí rozsáhlé sbírky brouků, která zaujala nejednoho návštěvníka.

Mažoretky Hvězdičky, Krumsíňanka nebo Joséfek se stréčkem bavili ve středu večer publikum v rámci oslav 120. výročí prostějovského muzea.

Falešné druhé patro

Kromě brouků, herbářů, hanáckých krojů, majoliky, starých map, zbraní, a mnoho dalších sbírek, zde lidé až do 7. září mohou vidět například také dort, který před více než sto lety podle hanáckého zvyku daroval ženich nevěstě nebo ukázku nářečí na Prostějovsku.

„Úplně první muzeum zde bylo ještě o něco dříve než před sto dvaceti lety. Otevřeli jej 4. září 1887 ve dvorním traktu Waitova domu na dnešním Žižkově náměstí číslo 13. Stěžejními událostmi pro vznik skutečného muzea bylo převzetí moci českými politiky v roce 1892, a pak velká národopisná, průmyslová a umělecká výstava, která představila, co dokázaly ruce našich předků," uvedla výstavu v prostorách muzea historička Marie Dokoupilová a mimo jiné dodala, že muzeum, které bylo v roce 1903 uvolněno pro památkové účely, mělo dlouhá léta falešné druhé patro. Místnosti ve druhém podlaží, které známe dnes, byly vystavěny až v roce 1908.

Kromě výstavy Máme zde muzeum, ale já jsem v něm ještě nebyl se mohou lidé přijít podívat do 7. září na výstavu Historická vozidla v obrazech Věry Hejdové, do konce června v Galerii Špalíček na Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Pestrý program pro děti

Muzeum si však připravilo v rámci oslav 120. výročí také pestrý program pro děti.

Od 2. července zde startuje Prázdninové putování muzeem, při kterém si děti mohou vyzkoušet práci kurátora či konzervátora, program nabídne také nahlédnutí do míst, kam se běžný návštěvník nedostane.

Kromě prohlídky expozic tu děti načerpají i mnoho cenných informací, třeba o nalezištích na Prostějovsku. Chybět nebude ani ruční výroba papíru nebo drcení obilí.