Město si od nových kamer slibuje zkvalitnění práce strážníků, ale také zjednodušení procesu případného vyšetřování trestné činnosti.

„Jedná se o nákup pětadvaceti nových osobních kamer, včetně softwaru na správu, ukládání a zabezpečení záznamu a dva kusy dokovacích stanic pro stahování záznamů a nabíjení kamer. Vše v předpokládaném finančním objemu tři sta čtyřicet tisíc korun,“ sdělila primátorka Alena Rašková.

Zakázka obsahuje kromě nákupu také instalaci zprovoznění systému a zaškolení obsluhy.

„Při rozhodování nás pochopitelně bude zajímat cena při dodržení požadovaných parametrů. Jde o základní hodnotící kritérium,“ uvedla Rašková.

Mluvčí Městské policie Tereza Greplová však dodává, že se nejedná o naprostou novinku.

„Naši strážníci již osobní kamery měli, ale technika se stále vyvíjí, takže z tohoto úhlu pohledu se jedná o inovaci techniky,“ vysvětlila Greplová a doplnila, jak osobní kamery u strážníků fungují.

„Když jde strážník k zákroku, tak kameru zapne a díky ní má důkaz, že se při zákroku choval tak, jak měl. Někdy si totiž lidé vymyslí, že se strážník choval neadekvátně. Pro něj to je tedy svým způsobem ochrana. Zároveň však díky kamerám může i vedení zkontrolovat, jak se strážník při zákroku choval, takže se dá říct, že jsou výhodné pro obě strany,“ dodala Greplová. (mma)

Plumlovská přehrada.
Voda v přehradě je stále kvalitní, na rybníku to skřípe
Obchod bez obalů přilákal malý dav lidí.
Majitelka prvního obchodu bez obalů v Prostějově: Lidé platí za zbytečné plasty