„Pravdou je, že by naši hasiči potřebovali pořádnou zbrojnici, to je takový náš společný sen. To, co mají teď, rozhodně není adekvátní k jejich perfektně odvedené práci," uvedl loni v prosinci místostarosta města František Novák.

Společně s dalšími zastupiteli Kostelce na Hané však rozhodl, že současný stav nebude trvat věčně. Na svém posledním zasedání schválili vypracování projektové dokumentace nové hasičské zbrojnice.

„Už i v územním plánu se počítá s tím, že se zbrojnice vybuduje v sousedství křižovatky na Stařechovice. Ještě ale zjišťujeme možnosti dotačních titulů," prozradil nyní František Horák. Starosta Kostelce Ladislav Hynek pak připomněl, že místní jednotka vlastně ani nikdy ve své dlouhé historii skutečné zázemí neměla.

„Naši hasiči mají jen dvě garáže za obecním úřadem, zbrojnici ne. Žádná zbrojnice v samostatné budově zde ani historicky nebyla. Ani poloha současného prostoru pro výjezd hasičské techniky není ideální, podmínky navíc neodpovídají činnosti hasičů," uvedl starosta o jednotce, která spadá do druhého nejvyššího stupně požární ochrany (JPO2). V okrese tak patří mezi ty nejvytíženější.Hasičské garáže v Kostelci na Hané

Současné podmínky pro práci hasičů v Kostelci pak přiblížil jeden z nich, Petr Bohanes. „Konečně povolily ledy. Problém neexistující hasičské zbrojnice nás tady trápí už kolik let," prozradil muž.

Technika hned na několika místech

Vysvětlil, že pro místní mají zprávy o přípravách nové zbrojnice cenu zlata. Hlavně pak ale, že na ně hasiči dlouho čekali.

„Za posledních sto let se tak velký posun nepodařil. Zbrojnice je u nás historicky spjatá s radnicí. Jsme tak hodně omezení místem. Výsledkem tak je, že naše technika je hned na několika místech ve městě," sdělil kostelecký hasič s tím, že současné prostory sestávající z garáží, malého dvorku a drobné budovy, původní prodejny papíru či laků, není vůbec přizpůsobené dnešní době.

„Některá auta se do stání prostě nevlezou. Věci jsou zde zkrátka přizpůsobené ještě pro koňské stříkačky. Je mi každopádně jasné, že se nové budovy hned nedočkáme, je ale vidět, že zde snaha je," řekl na adresu vedení města. To plánuje po zvážení dotací a zpracování projektu začít s prácemi na zbrojnici.

„Když vše dobře půjde, tak by mohli mít naši hasiči budovu už v roce 2018," uvedl starosta Ladislav Hynek.