„Na Hloučelu chodím pravidelně běhat, a kdybych si u toho mohla zacvičit i na nějakých strojích, tak bych to jenom uvítala. Něco takového jsem viděla na Slovensku u Štrbského plesa. Kolem plesa je několik zastavení, kde si může člověk zaposilovat. Je to dobrý nápad, člověk je v přírodě a ještě dělá něco pro svoje zdraví," myslí si Alice Mikulícová z Prostějova.

Prostějovská radnice nyní pracuje na výkupech pozemků.

„Zjistili jsme, že některé pozemky v dané lokalitě nejsou ve vlastnictví města. Přestože projektu na stezku zdraví se tyto pozemky v biokoridoru Hloučela přímo netýkají, bylo by lepší, aby patřily městu. Proto jsme oslovili majitele a postupně se od nich snažíme pozemky vykupovat," uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Městu se nyní podařilo domluvit s majitelkou, která vlastní pozemek o výměře zhruba 3 400 metrů čtverečních.

„Majitelka původně chtěla tři sta korun za metr čtvereční, nakonec jsme se domluvili na poloviční ceně. Místo milionu korun tak bude stát pozemek jen půl milionu," řekl náměstek primátora.

Strečink i discgolf

Nová stezka zdraví, kterou radnice plánuje v biokoridoru Hloučela vybudovat, má posílit rekreační a relaxační funkci lokality.

„Stezka zdraví počítá se šesti zastaveními v trase biokoridoru umožňujících pohybové aktivity. Vznikne zde přírodní posilovna, prvky zaměřené na strečink, balanc a koordinaci, nohy, břicho a ruce. Na severním břehu Hloučely počítáme také s aktivitou tzv. discgolf, což je házení frisbee talířem na cíl," nechal se slyšet náměstek primátora Zdeněk Fišer. Radnice počítá, že vybudování stezky zdraví spolkne téměř tři miliony korun.

Zacvičit si pod širou oblohou mohou lidé i v Kolářových sadech či u frekventované jižní spojky v ulici Boženy Němcové. Na tento trend také reaguje stále více obcí v regionu. Protáhnout si tělo na čerstvém vzduchu mohou lidé ve Skalce, Čelechovicích na Hané, Olšanech u Prostějova nebo na Běleckém Mlýně.