Oslavy významného jubilea odstartovaly hned v úvodu roku výstavou mapující historii dominanty, která je k vidění v promenoáru divadla až do poloviny roku. Významné narozeniny radnice potrvají celý rok, stěžejní akce však přijdou na řadu v jarních měsících.

„Většina akcí bude probíhat na náměstí před radnicí. Připraveny jsou koncerty, výtvarná soutěž, historická show, ale také sportovní akce a operní festival. Oslavy jsme pojali tak, aby si vybraly všechny věkové i zájmové skupiny. Město žije jak kulturou, tak i sportem či akcemi pro děti, a nejinak tomu bylo i v minulosti," uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Jako první se mohou lidé koncem dubna těšit na koncert Velkého dechového orchestru, jehož hostem bude zpěvačka Bára Basiková. Květen nabídne vernisáž a výstavu výtvarné soutěže s názvem Stoletá dáma či setkání historických vozidel. Nejvíc akcí slibuje první červnový týden.

„Pro děti jsme připravili vystoupení Klauna Ferdy a Maxim Turbulenc, 5. června pak uvede městské divadlo operu Prodaná nevěsta, což bude jeden z vrcholů letošních oslav. V programu je i festival kapel pro teenagery," nastínila náměstkyně primátora. Na první červnovou sobotu je na programu celodenní show na náměstí.

Masky i klauni

„Součástí programu bude průvod historických masek, vystoupení klaunů, kouzelníků a kejklířů. Oslavy, které začnou v deset hodin dopoledne, večer zakončí ohňová show," nastínila Ivana Hemerková.Slavnostní menu

Biftek a la Wellington

Na své si přijdou také gurmáni. Národní dům pro ně připravil od 2. do 8. června stejné menu, jaké nabízel v červnu před sto lety.

„Tehdy se u příležitosti otevření nové radnice hrála v divadelním sále Národního domu Prodaná nevěsta a v restauraci servírovali biftek a la Wellington či mladou husičku s vinným zelím. Na obdobné menu, a to kulturní i gastronomické, pozve Národní dům a divadlo návštěvníky i letos. Doufám, že se kulturní a kulinářské zážitky lidem hezky spojí," věří Ivana Hemerková

Vystoupí i Maruška Rottrová

Součástí bohatého programu oslav bude i koncert Marie Rottrové či kapely Mandrage, nebude chybět i Den otevřených dveří na radnici či laserová show.

„Velkým vyvrcholením oslav bude poslední srpnový den Hanácký operní festival, na kterém vystoupí světový tenorista Joseph Calleja," doplnila náměstkyně primátora.

Zároveň dodala, že lidé se mohou těšit na zajímavý program i v rámci Prostějovského léta.

„Na závěr kulturního léta vystoupí kapela Chinaski," naznačila Ivana Hemerková. 

PROGRAM OSLAV

Program oslav stého výročí prostějovské radnice