„Vidíte, tady jsou v zemi díry po bývalé rozhledně. A tady je nejvyšší bod kopce," ukazoval.

Vybavil si, jak v květnu 1945, na sklonku druhé světové války vyšplhal se svým kamarádem na tehdejší kosířskou rozhlednu. Nešlo o původní, dávno zaniklou stavbu pro turisty, ale armádní rozhlednu vybudovanou Němci.

„Vylezli jsme nahoru, abychom se podívali na válečnou frontu. Od Olomouce bylo slyšet dunění zbraní," popsal Pácl.

Za nedlouho jim začala nad hlavami kroužit německá stíhačka.

„Nebáli jsme se. Pilot viděl, že jsme jen kluci a tak odletěl," řekl Josef Pácl.

Tehdy mu bylo šestnáct. Nyní má třiaosmdesát a těší se na moderní vyhlídku. Bude ze dřeva a pětadvacet metrů vysoká. Sloužit začne na začátku příští turistické sezóny.

Vizualizace rozhledny na Kosíři. levnější varianta vyhlídky s dřevěnou konstrukcí

Vizualizace budoucí podoby rozhledny

"Ale tento pantáta to zachránil"

„Otevření plánujeme na květen příštího roku," sdělila Hana Rozsypalová, předsedkyně mikroregionu, který je investorem stavby.

Rozhledna přijde na 6,5 milionu korun. Mikroregion poskytne milion korun. Olomoucký kraj dá tři miliony korun a veřejná sbírka zajistí dva a půl milionu korun.

„Ož sem bel špatné, že to nebode. Ale tento pantáta to zachránil. Já bech ho odělal prezidentem," poděkoval bájný Kosířan hejtmanovi Olomouckého kraje Martinu Tesaříkovi za práci na projektu vyhlídky.

Hejtman a krumpáč

Hejtmana potěšila návštěva desítek příznivců rozhledny. Na vrcholku se setkali cyklisté, turisté, houbaři, pamětníci, starostové obcí, sponzoři, zástupci Lesů České republiky, hasiči a stavbaři.

„Jsou zde všichni, kteří se na stavbu těšili, kteří na ní mají podíl," ocenil Tesařík.

Připomněl, že lidské štěstí leží každému na dosah ruky.

„Stačí zde najít hříbek, podívat se do krásné krajiny," prohlásil. Pak se chopil krumpáče a energicky odkopal kamenitou zem kolem tyče označují střed budoucí vyhlídky.