„Rozpočet díla je přibližně dva miliony tři sta tisíc korun. Zatím se na této částce podílel Olomoucký kraj, který přispěl sedmi set tisící korunami, a město Prostějov přidalo padesát tisíc korun. Se zajištěním zbývající částky ve výši přibližně jeden a půl milionu korun se snažíme poprat. Přiznám se, že se nám to ale zatím moc nedaří,“ svěřil se Břetislav Usnul ze spolku Repechy Crew, který je investorem stavby a přišel s nápadem na vybudování rozhledny v této lokalitě.

„Ještě máme zažádáno o dotaci. A stále také věřím ve sponzory a podporovatele. Jinak nám zbývá možnost si vzít úvěr, který bychom dlouhodobě museli splácet z vybraného vstupného,“ doplnil Usnul, který je zároveň majitelem penzionu Lada v oblasti, která by se i díky rozhledně mohla stát vyhledávanější lokalitou.

Na Velký Kosíř dnes i přes mrazivé a větrné počasí vyrazily desítky lidí. Na to, že rozhledna je z havarijních důvodů měsíce uzavřena, neupozorňuje pěší na turistických stezkách žádná cedule. (tau)
Rozhledna na Kosíři otevře na léto. Snad

Můžete přispět

Všichni, kdo by chtěli na stavbu přispět, mají samozřejmě také možnost. Od příštího týdne by měl fungovat transparentní účet, kam veřejnost může své příspěvky případně zaslat.

Problémy s penězi naštěstí neovlivnili stavbu, která je v těchto dnech v plném proudu.

„Nyní probíhá finální sestavení rozhledny. Opravdové finále montáže nás čeká pravděpodobně o víkendu 24. – 25. března. Vše by mělo být hotové do konce dubna,“ prozradil Břetislav Usnul. Tajemstvím už ani nezůstává datum oficiálního otevření. To je naplánované na prvního května.

„I když nás teď trápí počasí, tak věřím, že vše stihneme dokončit. Zda k otevření bude doprovodný program, zatím nevím. Je to stále v řešení. Rádi bychom ale něco připravili,“ dodal Usnul.

Nápad na vybudování rozhledny se u turistů setkal s úspěchem.

„Mám velkou radost a těší mě to. Je to zase nový cíl, kam můžeme v okolí vyrazit,“ řekla Jana Zelená z Plumlova, která si dopřává výšlapy do přírody nejen s manželem, ale občas se zbytkem své rodiny i s přáteli.

Plumlov zahájí sezónu bohatým programem s drátenickým jarmarkem, kejklíři a šermíři
Zámek Plumlov zahájí sezonu bohatým programem. Máme pro vás vstupenky!

Podpora od šampiónky

Projekt vítá i nejúspěšnější česká cyklistka Lada Kozlíková.

„Drahanskou vrchovinu jsem si zamilovala a stala se pro mě i mou rodinu domovem. Přála bych si, abychom se na toto místo mohli dívat z výšky. Ztvárnění rozhledny ze dřeva a kovu podle mě skvěle zapadne do zdejší krajiny. Věřím, že se Kopaninka stane dominantou tohoto zapomenutého kraje,“ uvedla ve videu podporujícím rozhlednu. 

Dům v Martinákově ulici obsadili dělníci - začali se zateplováním. Část Prostějovanů se však obává, že práce zničí štukovou výzdobu a připraví město o další kus historie.
Změny na domu v Martinákově ulici? Výzdobu zachováme, ujišťuje majitel