„Podle mě schůzka prakticky nic nového nepřinesla. Akorát jsme byli teoreticky ujištění, že kompostárna zapáchat při dodržování správného zpracování odpadů nebude," uvádí Ivan Barták.

Ten ale zároveň dodává, že některé věci se přeci jen oproti původním informacím změnily.

„Vedení obce prý upustilo od toho, aby se zařízení využívalo i pro okolní obce. Ujistilo nás, že bude sloužit jen Lipové a jejím částem – Hrochovu a Seči," říká.

Podle svých slov ho však zatím starosta ani zbytek zastupitelstva o výhodnosti kompostárny nepřesvědčil. Poukazuje na to, že jsou určitě i jiné způsoby, jak biologický odpad třídit. „Proč ne nějakým jiným způsobem po domluvě s firmou A.S.A.?" ptá se.

Obec v názoru na likvidaci odpadu zůstává rozdělená. Na setkání s vedením Lipové se sešly desítky lidí a například jeden z nich, který si ale nepřál být jmenovaný (redakce však má jeho jméno k dispozici), projekt nezatracuje.

„Za starostou stojím, donesl do obce alespoň nějaký pořádek. Chybu udělalo vedení obce jen v tom, že včas netlumočilo věci lidem," domnívá se.

Místostarosta k věci

Samotné vedení obce se k výsledku schůzky vyjádřilo ústy místostarosty Milana Sekaniny.

„Myslím si, že schůzka s lidmi splnila svůj účel. Nachystali jsme a odprezentovali veškeré informace, které máme k dispozici, a zodpověděli dotazy obyvatel," hodnotí.

Už dříve Milan Sekanina uvedl, že na obecním úřadě ví o tom, jak jinde podobné zařízení funguje. Upřesnil také, jakého odpadu by se třídění mělo týkat.

„Jedná se o kompostování bioodpadu rostlinného původu, jako je tráva, sláma, větve do uzavřených polyetylénových vaků. Kompost je hotový přibližně za osm týdnů. Tato technologie oproti volnému kompostování zásadně redukuje negativní vlivy na okolí, včetně zápachů do okolí," říká Milan Sekanina.

Kompostárnou proti černým skládkám

Místostarosta Lipové navíc upozorňuje na to, že by bylo proti zájmu obecního zastupitelstva schválit něco pro obec škodlivého.

„Všichni zastupitelé, kteří o kompostárně rozhodují, žijí v této obci. Naším záměrem není nezhoršovat si vlastní životní prostředí. Aktuální černé skládky bioodpadu často lákají některé lidi vyvážet tam i jiné odpady, třeba stavební suť nebo popel. Tato místa jsou pak nejen nevzhledná, ale i nebezpečná," informuje místostarosta obce s tím, že v loňském roce došlo na jedné z černých skládek k zahoření.

Podle webu dobrovolných hasičů v Seči k události došlo na konci loňského dubna. V chatové oblasti tehdy začal hořet kompost.

„Na místě události hasiči zjistili, že kompostér je požárem zcela zničený a požár se rozšířil i na přilehlý plot. Včasným zásahem oznamovatele, který provedl prvotní hašení, nedošlo k dalšímu rozšíření. Naše jednotka provedla dohašení doutnajících ložisek a požár zlikvidovala," uvádějí dobrovolní hasiči.