Podle předpokladů ministerstva financí by měl Prostějov dostat za rok téměř padesát milionů.

„Ta částka je ale jenom odhadem ministerstva, kolik to skutečně bude, neví nikdo. Netušíme, jestli za čtvrtletí přijde pět milionů nebo třicet. To je také důvod, proč ještě neuvažujeme o tom, na co tyto finance půjdou," podotkl primátor.

Odhad je prý nereálný i ze strany města, protože provozovatelé kvůli vyšším správním poplatkům houfně odhlašují hrací automaty i videoterminály. Podle celostátní evidence se počet zrušených automatů pohybuje v Česku kolem sedmnácti tisíc.

Ministerstvo se také ještě nevyjádřilo, jak s příjmem naložit.

„Dříve to fungovalo tak, že peníze z hazardu bylo možné použít na kulturu, sport či jiné prospěšné účely, které definoval příslušný právní předpis. Jestli někde nová pravidla jsou, tak o nich zatím nikdo neví. Možné je i to, že peníze budou smět obce použít libovolně," uvažuje Miroslav Pišťák.

Ani Němčice se zatím nedočkaly

Peníze z hazardu se zřejmě zasekly ve státní pokladně nebo v rukou státních úředníků také pro Němčice.

„Dnes ráno jsme to řešili a nepřišlo zatím nic," komentoval ve čtvrtek situaci němčický místostarosta Jan Vrána.

V Němčicích nad Hanou ostatně z takovýchto příjmů velkou radost nemají.

„Tady s automaty žádné problémy nemáme, ale štve mě to, že do nich sypou sociálně nejslabší, jejichž rodiny peníze potřebují. Snažíme se alespoň podporovat sport a kulturu pro mladé. Aby se vrátily těm, kterým patří," podotkla němčická starostka Ivana Dvořáková.

Do Konice něco málo přišlo

V Konici měli ve srovnání s jinými městy větší štěstí.

„Nějaké peníze přišly asi před týdnem, ale jen něco málo. Pokud vím bylo to asi padesát tisíc. V předchozích letech jsme měli příjem z automatů kolem dvou set tisíc a podle tabulek ministerstva to mělo být letos necelého půl milionu. Tak jsme dostali za čtvrtletí přibližně desetinu této částky," prohlásil ve čtvrtek konický starosta František Novák.

Na peníze od státu zatím marně čekají i další sídla v okrese. Ministerstvo je mělo přitom poslat už během dubna. Obecní rozpočty nejsou sice na slibovaných částkách závislé, ale peníze z hazardu obvykle netrpělivě očekávají sportovní kluby, neziskové a kulturní organizace. Ty navíc doufají ve vylepšení své situace. Podle vedení Prostějova je ovšem suma uváděná v ministerských materiálech naprosto nereálná. Navíc z ní ještě podstatně ukrojí povinné odvody. (pam)