Hejtmanství audit zadalo v souvislosti s informacemi vyplývajícími z kauzy takzvaného „Faltýnkova deníčku“.

Server Seznam Zprávy, který diář získal, vloni na jaře mimo jiné popisoval, jak se Faltýnek snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji. „Nad 6 milionů je nutno zrealizovat s konkrétní firmou,“ stojí v podle serveru diáři.

Jaroslav Faltýnek.
Korupce? Kvůli Faltýnkově deníku Olomoucký kraj zadá audit správy silnic

Audit zkoumal veřejné zakázky za období 2015 až 2020. Hejtmanství před časem podalo v celé věci trestní oznámení na neznámého pachatele. Finální forenzní audit byl vedením kraje doplněn do vyšetřovacího spisu na policii.

„V SSOK nyní přijímáme opatření, díky kterým výrazně navýšíme transparentnost při zadávání veřejných zakázek. Všechny zakázky, včetně zakázek malého rozsahu, přesuneme do elektronického prostředí, oslovovat se bude více potenciálních dodavatelů a výzvy budou zveřejňovány na internetu. Přímé zadání malých zakázek se bude vždy opírat o řádný průzkum trhu. Nově SSOK zavede také dynamický nákupní systém na dodávky pohodných hmot či náhradních dílů a minimalizuje využívání tzv. užšího řízení,“ uvedla radní pro oblast transparence Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Velká odpočívka Šlovice u Plzně na D5. Ilustrační foto
Vyroste u Litovle velká dálniční odpočívka? ŘSD ji zvažuje

Byly také prokázány nestandardní vztahy mezi SSOK a dodavateli některých veřejných zakázek, nebo například přímý střet zájmů. Někteří zaměstnanci podnikají v podobných oborech jako samotná SSOK.

Vedení krajské správy silnic proto dostalo za úkol zavést taková opatření, aby střetům předcházelo.

„Audit nám ukázal, na co se máme do budoucna zaměřit, a jak fungování SSOK vylepšit. Na podněty budeme samozřejmě reagovat a využijeme je ve prospěch Olomouckého kraje,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha.

Jaroslav Faltýnek
Faltýnek: Nikdy jsem nevlastnil žádnou společnost. Příběhy z diáře jsou nesmysl