V čem je problém? Napoví názvy klubů: Rebelky Prostějov a HC Rebels 2017 Prostějov.

"Hokejistky neoprávněně používaly naše jméno Rebelky, aniž by si o to požádaly na Krajský soud v Brně. To posléze učinily, ale bylo jim to zamítnuto. Nadále však užívají logo s názvem Rebelky, na který však nikdy neměli nárok," vysvětluje Marcela Řehořová, jednatelka Rebelek Prostějov, jezdící soutěže dračích lodí.

Právě o název, potažmo logo, se nyní spolky přou. Starší z nich, jezdkyně dračích lodí, nejsou spokojené s tím, že hokejistky disponují téměř stejným názvem.

"Nesouhlasím s tím, že se jmenují podobně jak my. Bude docházet k záměnám a to nejen v médiích," stěžuje si Marcela Řehořová.

Vadí jí i podoba loga.

"Toto logo jim nenáleží. Kontaktovala jsem je, aby to stáhli. Neudělali to," poznamenala.

Tři sestry. Ilustrační fotografie.
Kam o víkendu? Na setkání youtuberů, venkovskou zábavu či Tři sestry

Nechceme se na Rebelkách přiživovat

Přitom hokejistky už jsou čerstvě zapsané mezi spolky a to pod názvem Rebels. Doslovně rebelkami však podle loga zůstávají dál. Jeden z představitelů spolku Rebels David Krejčí se však brání - k záměnám podle něj docházet nebude.

"Rádi bychom tímto dali na vědomí, že se v žádném případě nesnažíme jakkoliv přiživovat na dobrém jméně spolku Rebelky Prostějov z. s. Neumíme si představit, jak by to bylo možné. Zmíněný spolek se věnuje zcela odlišné činnosti a jeho nezpochybnitelné úspěchy jistě žádný zdravě uvažující člověk nebude spojovat s ledním hokejem," uvedl v prohlášení pro Deník Krejčí.

Lidé si stěžují na ubytovnu ve Stražisku. A starostovi obce už došla trpělivost - situaci řeší s policií i konickou radnicí.
Obyvatelé ubytovny bez dávek. Obci s problémovými lidmi došla trpělivost

Název? Vzepření osudu

Zároveň vysvětlil, proč se spolek jmenuje právě Rebelky. Název to podle jeho slov není nahodilý.

"Jde o to, že jsme se vzepřeli osudu hokeje v Prostějově. SK 1913 s ženským hokejem nepočítalo, Jestřábi, kde ženy hrály, se rozpadli. Rozhodli jsme se tedy pro tento název," sdělil David Krejčí a připomněl tak skutečnost, že všechna mužstva kromě A týmu Jestřábů kvůli neuhrazeným závazkům vůči hokejovému svazu v září musela ukončit činnost.

Nynější situace se však dračím Rebelkám nelíbí. A je jí zaskočený také předseda České unie sportu v Prostějově Boris Vystavěl.

"O vzniku hokejistek jsem věděl. Netušil jsem ale, že si v logu ponechaly název Rebelky. Vědět to, poradil bych jim, aby ho změnily," vyjádřil se k dohadování spolků o logo i název.

Hokejistky ho nakonec musely nechávat schválit na rejstříkovém soudu opakovaně, protože se až příliš podobal tomu užívanému dračími závodnicemi.

Sokolovna v Kostelci na Hané
Sokolovny v regionu dostávají nový kabát i využití

Zvažují patent

Ty nyní chtějí svou značku bránit. Právní kroky zatím nezvažují, rády by si ale nechaly logo patentovat.

"Nemyslím si, že je to patřičná změna a hlavně soud v Brně to nemel dovolit. Asi si tak značku zaregistrujeme a necháme ji patentovat," sdělila Marcela Řehořová. To však může být běh na dlouhou trať.

"Na žádosti reagujeme okamžitě, ale vyřizování trvá. Žadatel by měl počítat s osmi měsíci než uběhnou lhůty," upozornil Libor Markes z firmy zabývající se patenty.

V případě označení Rebelky mají zatím nadšenkyně do dračích lodí šanci. Podle údajů dohledatelných na webu Úřadu průmyslového vlastnictví nikdo pod tímto názvem dosud nepožádal o ochranu, respektive ji zatím nezískal. Naopak Rebels je zaregistrováno v řadě podob a to dokonce v desítkách případů.

"S podobnou situací, kdy se dva spolky dohadují o název a logo, jsem se ještě nesetkal," kroutí pak nad dohady hlavou Boris Vystavěl, který je dlouholetým sportovním funkcionářem. Přesto však Prostějovsko jeden takový případ zná. V roce 2012 totiž spolu vedly obdobný spor dva festivaly - plumlovská a harrachovská Keltská noc. Nakonec však skončil nedořešený: oba festivaly nadále používají totožný název, přestože celou věc měli na stole právníci.

Přehlídka středních škol v Kasku
Jaká byla letošní přehlídka škol? Podívejte se