„Abyste si nechali natočit pivo, nebudete potřebovat koruny – pivo vám bude načepováno za „vindry" – speciální platidla, která budou vyražena jen pro tuto akci," vzkázal Zdeněk Burda, majitel zmíněné restaurace a organizátor slavností.

Na jakou částku vindry zájemce přijdou Burda neprozradil. Zná však počet firem, které na slavnostech nabídnou své produkty.

„Návštěvníci se mohou už nyní těšit na dvě desítky minipivovarů a pivovarů, které nabídnou své desítky, dvanáctky a speciály k ochutnání a k požitku," řekl Zdeněk Burda.

Zdá se, že s nabídkou moků ze strany prostějovského pivovaru "U Tří králů" Burda na slavnosti nepočítá.

„O slavnosti slyším prvně. Určitě bychom se zúčastnili, jen nevíme, co pro to můžeme udělat," vyjádřil se Martin Krč, provozovatel zmíněného pivovaru. S úsměvem dodal, že pokud nebudou pozváni, pak přijde na slavnosti alespoň pivo ochutnat.

Pivem za atraktivitou

Proč radní první ročník Hanáckých slavností piva podpořili desetitisíci korun z rozpočtu vysvětlila náměstkyně prostějovského magistrátu Ivana Hemerková.

„Usilujeme o to, aby centrum město Prostějova ožilo akcemi, které přispějí k jeho atraktivnosti nejen pro domácí, ale také pro hosty ze blízkých i vzdálenějších regionů. Našim cílem je obohatit život v Prostějově o nové, atraktivní akce," nechala se náměstkyně slyšet. Podotkla, že peníze vydané na slavnosti v rámci veřejné finanční podpory poslouží pro výrobu stánků.

Pochybovačům o přínosu pivních slavností Hemerková vzkázala, že jí nejde o to, aby to tam vypadalo jako v restauraci čtvrté, páté skupiny. Kultura však podle ní nejsou jen obrazy a hudba.