Sama Romana má podobné zkušenosti zatím pouze ze soutěže v Novém Jičíně, kde zhruba měsícem mezi osmatřiceti soutěžícími skončila sedmnáctá. Před odbornou porotou v prostějovském Společenském domě připravila nápoj Happy ginger, což v překladu znamená šťastný zázvor.

Jak recept na originální nápoj vznikl?

Vymýšlely jsme ho s naší mistrovou Ivetou Stýskalovou. Míchaly jsme různé chutě tak, aby byly vyvážené a dobře do sebe zapadaly. Na názor, jestli jim chutná a jak by šel ještě vylepšit jsme se ptaly i lidí pracujících v prostějovském Národním domě, kam chodím na praxi.

Co ty sama ráda piješ?

Chutná mi koktejl Oceán, jehož základem je bílý rum a ananasový džus. Chodím na něj do jedné z prostějovských kaváren, kde ho umí výborně připravit.

Co je při vystoupení na soutěži nejtěžší?

Asi nejhorší je ovládnout nervozitu tak, aby člověk byl schopen nápoj připravit v šestiminutovém časovém limitu. Nejde jen o to koktejl namíchat, ale také sklenice s koktejlem patřičně okrášlit. Přitom zdobení přichází až na závěr, kdy se již časový limit neúprosně krátí.

Kde své zkušenosti z přípravy koktejlů využiješ?

Pravidelně pracuji na brigádách na plesech v Národním domě i jinde.

Recept na Happy ginger

2cl ginu

2cl starozlaté medové

2cl zázvorového sirupu

2cl třtinového sirupu

4cl krepového džusu

4cl pomerančového džusu

Ozdoba: pomeranč, limetka, koktejlová třešeň