Jedenáct metrů vysoký smrk září před hasičskou zbrojnicí v Lipové-lázních na Jesenicku vyhrál s náskokem více než tisíc hlasů.

Do ankety se zabojilo celkem 31 stromů v celém Olomouckém kraji, lidé jim poslali dohromady 12087 hlasůKonečné pořadí s fotografiemi všech soutěžících krasavců a počty hlasů najdete v GALERII u článku

Silvestrovský ohňostroj v Prostějově
Při silvestrovském ohňostroji zazní známé pohádkové hity

Pomohla i komunita neslyšících

„Moc se radujeme, že naše malá vesnička dokázala porazit i města jako Prostějov nebo Uničov a uspět v tak těžké konkurenci,“ pochvaloval si starosta Lubomír Žmolík.

Vítěz soutěže vyrostl přímo v obci.

„Musím říct, že jsme ho hledali opravdu dlouho. Měli jsme vytipovaných několik favoritů, které jsme chtěli nazdobit, ale pak přišly problémy s tím, jak dostat techniku do lesa. A takový vánoční strom musí být solitér, aby byl rostlý hezky rovnoměrně. Nakonec jsme vhodný našli přímo v obci a byli jsme rádi, že ho můžeme použít,“ popsal starosta.

Už teď místní lidé nabízejí strom na příští rok. „Snad to tedy bude za rok jednodušší,“ podotkl.

Živý betlém na Zlaté farmě u Štětovic
Živý betlém na farmě přilákal stovky lidí

Smrk sbíral hlasy nejen od Lipovských.

„Setkal jsem se se spoustou lidí napříč celým krajem, kteří říkali, že je náš stromeček moc krásný a že nám fandí,“ potvrdil spokojeně Lubomír Žmolík.

Zásluhu na vítězství má podle něj i komunita neslyšících z celé republiky.

„Můj sluchově postižený syn má mezi neslyšícími spoustu přátel a ti zveřejnili strom na svých webových stránkách, a tak pro nás hlasovali i lidé z jiných částí republiky. Někteří i napsali, že se jim stromeček moc líbí. Chtěl bych poděkovat nejen jim, ale všem, kteří nám dali hlas,“ vzkázal starosta.

Obdivovat výherce ankety mohou místní i návštěvníci minimálně do Tří králů, nejspíš ale zůstane déle.

Spor prostějovské radnice s firmou Manthellan graduje. O smlouvách na výstavbu velké obchodní galerie není rozhodnuto, společnost však začala s přípravnými pracemi na stavbu.
Pokus o řešení kauzy Manthellan padl, zastupitelé couvli