Kdyby jste chtěli dříve ochutnat Lipnický ležák, Koutecký ležák, Moritze, Sentický Kvasar, Pohádkovou dvanáctku, Zámecký řezák, Primátora, Kumburáka, Broučka, Bona, Pegase nebo Valdštejna, museli byste objet půlku Čech i Moravy a navštívit městečka jako Kouty na Šumavě, Náchod, Sentice u Tišnova, Zašovou, Novou Paku, Lipník nad Bečvou a nevynechat Brno ani Olomouc. A přesně to Miroslav Hasa a Hynek Brunclík, majitelé hospody U Broučka, pravidelně dělají.

„V republice jsme jedni z mála, kteří po minipivovarech takto jezdí. Je to docela náročné, protože jsou dost z ruky, ale pokud chceme lidem nabídnout pořádné pivo, jaké navíc nikde jinde v Prostějově neochutnají, musíme sednout do auta a vyrazit. Malé pivovary svá piva samy nerozvážejí,“ říká Mirek Hasa, který se svým parťákem otevřel pivnici pojmenovanou po legendárním hrdinovi satir Svatopluka Čecha panu Broučkovi v polovině listopadu roku 2009.

Interiér bývalého diskotékového klubu předělali na sympatickou hospodu - tak trochu ve stylu retro, vybavili ji fortelnými dřevěnými stoly a vyzdobili třeba perokresbami hostinců známého prostějovského výtvarníka Tomáše Vincence. A o štamgasty nemají nouzi.

„Někomu sice hospoda ve sklepě nesedí, protože nemá okna, ale na druhou stranu je to stálá teplota kolem dvaceti stupňů, což hosté oceňují hlavně v parném létě. A samozřejmě u nás jede výkonná vzduchotechnika,“ zmínil se Hynek Brunclík.

Z píp U Broučka tečou „živá“ nepasterovaná a nefiltrovaná piva, to jest taková, která kvasila ve spilce a v ležáckém sklepě, ale neprošla klasickým procesem výroby. V sobotu 18. června odpoledne tu bude mít premiéru třeba světlý nefiltrovaný Svatováclavský ležák z olomouckého Svatováclavského pivovaru. Kromě výběru tekutých specialit od desítek přes dvanáctky po vícestupňová piva potěší chuťové pohárky i klobásky z udírny či grilované steaky. (red)

Prostějovský deník připravil ve spolupráci s pivnicí U Broučka soutěž. První dva čtenáři, kteří se dnes ve středu 15. června dovolají od 13 hodin jako první do naší redakce na Vojáčkově náměstí (tel. 582 310 321) a odpoví správně na otázku: „V kterém městě se vyrábí výčepní pivo Brouček?“ (oblíbená desítka v hospodě U Broučka), získají každý jeden konzumační lístek na sobotní pivní ochutnávku do hodnoty tři set korun. Rezervované budou na jejich jméno přímo v hostinci. Hodně štěstí a na zdraví! (red)
PROSÍM UŽ NEVOLEJTE, KONZUMAČNÍ LÍSTKY UŽ MAJÍ SVÉ ŠTASTNÉ VÝHERCE

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku