„Na podzim máme v plánu rozšířit remízku v lokalitě Hliník, vysázet dvě stě padesát keřů a okolo čtyř stovek listnatých stromů,“ začal zeširoka starosta obce Dušan Svozílek.

„Když jsme viděli, kolik přípravných prací je potřeba ještě udělat, rozhodli jsme se spojit užitečné s příjemným a uspořádat brigádu zakončenou pálením čarodějnic.“

Na podobných akcích nechybí ani pedagogové a pracovníci místní základní školy. Tentokrát se tvořivé práce při výrobě čarodějnic z proutí, ujala vychovatelka Iva Baláková, která přijela až z Prostějova a vzala s sebou i své vlastní děti.

„Naše škola je rodinného typu, tak je samozřejmostí že dospělí jsou dětem příkladem,“ pochválil vrchoslavickou školu starosta obce.

„Ve městě jsem nic podobného nezažil. Nemůžeme tam jezdit po poli na kolečkách nebo dělat ohně,“ popsal svůj pohled na sobotní akci jedenáctiletý Samuel z Prostějova. „Až se budou sázet stromky, nebo bude další brigáda, určitě zase přijedeme,“ doplnila ho sestra Patricie.

Když čarodějnice vyrobené z ořezaných větví skončily na hořící hromadě, byl už čas na zaslouženou odměnu v podobě špekáčků. (adp)

Den země a ekojarmark na náměstí TGM v Prostějově - 27. 4. 2019
VIDEO: Včely, muzika i soutěže. Ekojarmark zaplnil prostějovské náměstí
Pálení čarodějnic v Kostelci na Hané
Čarodějnice v Kostelci přilákaly rekordní účast