„Už zde přestalo sněžit, ale v terénu je veškerá naše dostupná technika. Tedy sedm sypačů a čtyři radličky," řekl například vedoucí ze Správy silnic v Konici Petr Walter. Podle něj se silničářům podařilo udržet všechny cesty průjezdné, což potvrdili také protivanovští cestáři.

„Sněžilo slušně, ale zvládli jsme to. Začíná ale foukat vítr, na některých úsecích se tak můžou tvořit sněhové jazyky," sdělilo vedení Správy silnic v Protivanově.

Bourčky kvůli sněhu

Přestože se však v okrese podařilo silnice udržovat průjezdné, havarovala v důsledku sněhu hned čtyři auta.

„Od páté hodiny ranní máme v celém okrese Prostějov nahlášeny celkem čtyři dopravní nehody, v kraji jsou jich necelé čtyři desítky. Při žádné z nehod na Prostějovsku nedošlo ke zranění, pouze ke škodě na vozidlech. Řidiče upozorňujeme, aby přizpůsobili jízdu stavu a povaze komunikace, povětrnostním podmínkám, vlastnostem vozidla a svým schopnostem," vzkázala motoristům policejní mluvčí Irena Urbánková.

Ráno sníh navíc ztížil život řidičům v Otaslavicích. Na okraji obce na silnici směrem na Myslejovice uvízl kamion. Ten se kolem půl deváté ráno podařilo odstranit a cesta byla opět průjezdná.

I na některých dalších místech měli řidiči problémy. Prudké zatáčky v kombinaci s uježděným sněhem při neodhadnuté rychlosti působily nemalé těžkosti. V jiných případech se o ně postaraly kopce.

„Nemohla jsem vyjet kopec v Mostkovicích, málem jsem se nedostala domů. Cesta nebyla ošetřená a myslela jsem, že auto budu muset nechat dole. Potkala mě skupinka důchodců, co si dělali výlet a měli snahu mě i s autem žďuchat do kopce," popsala svou pondělní zkušenost s řízením Daniela Soukupová.

Drahansko bez větších komplikací

Podle některých lidí žijících ve vyšších polohách Prostějovska se tentokrát kalamita nekonala. „Zatím jsme žádné problémy v souvislosti se sněhem nezaznamenaly. Horší to bylo za ledovky v prosinci. Zažili jsme několik výpadků elektřiny a kvůli tomu přerušení výroby," připomněla ředitelka Mlékárny Otinoves Hana Zouharová situaci z prvního týdne loňského prosince. Tehdy námraza poničila vedení, obce kvůli ní uzavřely několik základních škol a kraj společně se silničáři námraza donutila uzavřít pět úseků silnic.

Ani obce na Drahansku však tentokrát nehlásily větší problémy.

„Sněhu zde napadlo, jako všude jinde. Takže nic moc. Ráno jsme akorát měli v obci dopravní nehodu," sdělila starostka jedné z nejvýše položené obce na Prostějovsku, Protivanova, Bronislava Krénarová.

„Napadlo nám tak deset centimetrů. Že by to byla nějaká kalamita, to ne. Jsme tady na nějaký ten centimetr sněhu zvyklí a teď se právě chystáme prohrnout místní komunikace," uvedl zase starosta nedalekých Drahan Milan Marek. Právě v městyse Drahany uzavřeli během prosincové kalamity školu.

Ještě před úterním polednem přicházely i z řady výše položených míst Prostějovska zprávy, že sněžit přestává nebo přestalo a během odpoledne částečně roztál.